Sezon de excepţie pentru Paula Todoran

După ce a devenit campioană naţională la semimaraton în urmă cu două săptămâni, Paula Todoran a reuşit să câştige duminică şi Campionatul Naţional de Maraton. CSM Zalău nu a putut reedita performanţa obţinută în urmă cu cinci ani, aur la echipe, Daniela Cîrlan fiind nevoită să abandoneze cursa din cauza unor probleme de sănătate.

Sezon reuşit pentru atleta de la CSM Zalău, Paula Todoran, care a obţinut duminică un nou titlu la Campionatul Naţional de Maraton, după ce în urmă cu două săptămâni devenise campioană naţională şi la semimaraton. Sportiva pregătită de Mirel Seişanu a făcut o cursă foarte bună, îmbunătăţindu-şi recordul personal cu aproape două minute. Paula Todoran a parcurs cei 42 de kilometri şi 195 de metri în două ore, 41 de minute şi 23 de secunde. „A fost o cursă grea. Nu pot să spun că a fost o cursă uşoară, pentru că este vorba de un maraton, de o cursă de 42 de kilometri şi 195 de metri, distanţă ce nu poate fi parcursă decât cu o pregătire specifică foarte bună. Obiectivul pe care l-am avut mi l-am îndeplinit, acela de a obţine o medalie. Am urmărit atât câştigarea cursei, cât şi îmbunătăţirea recordului personal, ceea ce am reuşit”, ne-a declarat Paula Todoran.
De menţionat că tot în acest an, Paula Todoran a devenit vicecampioană naţională în cursa de 10.000 de metri la Campionatul Naţional de atletism desfăşurat în luna iulie.
Locul doi a fost ocupat de Adela Paulina Bălţoi, de la CS Pandurii Târgu Jiu, care a trecut linia de sosire la aproape 14 minute în spatele Paulei Todoran, iar treapta a treia a podiumului i-a revenit Nicoletei Petrescu, sportivă cu dublă legitimare la Rapid Bucureşti – CSM Oneşti.
CSM Zalău a avut-o ca reprezentantă şi pe Daniela Cîrlan, însă, neavând posibilitatea de a face o pregătire specifică pentru acest maraton, sportiva pregătită de Lorena Boberschi a fost nevoită să abandoneze cursa după 25 de kilometri. „Eu nu am avut în program acest maraton, însă, pentru a putea puncta şi la echipe am zis că alerg şi această cursă. Am vrut să ajut echipa şi mi-am dorit foarte mult să obţin o medalie, dar, neavând o pregătire specifică bună, după 25 de kilometri au reapărut durerile la picior şi m-am oprit. Decât să fi terminat cursa pe locul zece şi să fi fost nevoită să fac din nou repaus de o lună, am decis să mă opresc. Mă bucur pentru rezultatul Paulei, este o sportivă foarte ambiţioasă şi sper să aibă rezultate la fel de bune şi pe viitor”, a afirmat Daniela Cîrlan.
„Am avut o echipă, dar fără rezervă. Neavând rezervă, riscul este mare ca o sportivă să nu se simtă bine pe parcursul cursei sau să se accidenteze, ceea ce i s-a întâmplat Danielei Cîrlan”, a precizat şi Paula Todoran.
Din echipa CSM Zalău a mai făcut parte Liliana Danci, sportivă cu dublă legitimare la CSM Zalău – CSM Reşiţa, aceasta terminând cursa de maraton pe poziţia a şaptea, cu timpul de trei ore, 12 minute şi 37 de secunde.
În cadrul cursei de maraton desfăşurată duminică, la Bucureşti, a avut loc şi Maratonul Internaţional al Bucureştiului, cursă câştigată tot de sportiva legitimată la CSM Zalău. Paula Todoran a lăsat în urma sa două kenience, fiind prima atletă din România care câştigă Maratonul Internaţional al Bucureştiului, aflat la ediţia a VII-a. „A fost o surpriză plăcută pentru organizatorii competiţiei. Aveau invitate şi atlete din Africa şi nimeni nu se aştepta ca o româncă să câştige Maratonul Internaţional al Bucureştiului”, a mai declarat atleta zălăuană.
La masculin, Campionatul Naţional de Maraton a fost câştigat de Sorin Mineran, sportiv cu dublă legitimare la ACS Run For Agro – CSM Arad.
Toţi cei care au trecut linia de sosire la maraton, semimaraton sau ştafetă au primit din partea organizatorilor o medalie cu numele Constantinei Diţă, campioana olimpică la Beijing în 2008, care s-a retras din activitate după 25 de ani de carieră.

Leave a Comment