Sălajul va avea, în premieră, echipă feminină de oină

În anul în care se împlinesc 70 de ani de la înfiinţarea primei echipe de oină în satul Voivodeni (comuna Dragu), în judeţul Sălaj au început să se pună bazele unei echipe feminine de oină.
Ideea unei astfel de proiect le aparţine profesorilor de sport Cosmin Ardelean (Şcoala Gimnazială Dragu) şi Marcel Petrean (Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu” Zalău).
Marcel Petrean a participat în vara anului trecut la un stagiu de iniţiere în oină, organizat de Federaţia Română de Oină şi destinat cadrelor didactice din mediul urban, scopul fiind promovarea şi implementarea sportului naţional şi în mediul urban. Astfel, a fost înfiinţată o echipă feminină de oină la Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu” din Zalău, în componenţa căreia se află şi eleve ale şcolii din Dragu. Primul antrenament comun a avut loc la finalul lunii ianuarie, în sala de sport a şcolii din Zalău.
„Din cauza numărului mic de elevi de care dispune şcoala noastră, nu am putut forma în acest an o echipă feminină de oină, astfle că, am decis să demarăm acest proiect în colaborare cu Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu” din Zalău, mai ales că profesorul Marcel Petrean a participat în vară la acel stagiu de iniţiere în oină. Este o premieră pentru judeţul Sălaj. Ne dorim să formăm o echipă competitivă, cu care să participăm la Gimnaziadă, iar printr-o pregătire adecvată se pot obţine rezultate bune chiar din primul an”, a declarat profesorul Cosmin Ardelean.
„În vara anului trecut, am participat la un proiect intitulat „recunoaşterea sportului tradiţional românesc – oina, în marile oraşe din România”. Acolo am luat contact prima dată cu sportul numit oină. Din dorinţa de a transmite şi alotra tainele sportului tradiţional românesc, am iniţiat la şcoala noastră două grupe de copii, una de băieţi, alta de fete, cu care intenţionez să particip la Gimnaziadă. În viitor, sper să reuşesc să fac cât mai cunoscut acest sport la nivel de municipiu şi nu numai”, a afirmat profesorul Marcel Petrean.
Oina feminină a fost inclusă în acest an ca disciplină sportivă în cadrul olimpiadei de specialitate din ciclul gimnazial. Toate cele trei etape interjudeţene de oină, respectiv gimnaziu feminin şi masculin şi licee masculin vor fi organizate în Sălaj, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj.
Prima competiţie este programată în 6 martie, la Dragu, fiind rezervată echipelor masculine din ciclul gimnazial, iar o zi mai târziu, la Hida, va avea loc evenimentul destinat echipelor masculine din ciclul liceal. Oina va reveni la Dragu în data de 8 martie, pentru Gimnaziada destinată echipelor feminine.

Leave a Comment