Rugby-ul revine în Sălaj

Federaţia Română de Rugby, prin sălăjeanul Gheorghe Sabău – director regional de dezvoltare, organizează la începutul lunii viitoare „Cupa Moş Nicolae” la Srugby sau rugby-tag. Evenimentul va avea loc în sala de sport a Şcolii Gimnaziale „Andrei Mureşanu” din Cehu Silvaniei, acolo unde tainele rugby-ului au fost cunoscute încă din primăvara anului trecut, când echipa şcolii a participat la faza zonală a Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar. Ulterior, elevii şcolii din Cehu Silvaniei au devenit chiar campioni naţionali în cadrul ONNS la această disciplină sportivă.
Şi la Zalău au fost organizate două competiţii de Srugby, prima având loc în luna noiembrie a anului trecut, iar cea de-a doua, în luna martie a acestui an.
La evenimentul de la Cehu Silvaniei sunt aşteptate să participe toate echipele şcolilor din judeţ înscrise în competiţia naţională „Olimpiada Gimnaziilor”. „Sperăm să fie un eveniment deosebit, o bună repetiţie pentru competiţiile oficiale care vor urma în viitorul apropiat, dar şi o recompensă adusă şcolii din Cehu Silvaniei pentru rezultatele de excepţie obţinute în 2014. Totodată, ne dorim să fie şi o bună propagandă pentru acest sport minunat, pentru mişcare şi, nu în ultimul rând pentru socializare şi bună dispoziţie. Pe terenul de sport, la fel ca în viaţa de zi cu zi, chiar dacă nu câştigă întotdeauna cei mai buni, întotdeauna cei mai buni vor câştiga ceva din fiecare competiţie”, a precizat Gheorghe Sabău, care este şi observator internaţional de rugby.
„Cupa Moş Nicolae”, programată vineri, 4 decembrie, începând cu ora 13, este organizată în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sălaj. Federaţia Română de Rugby va acorda la final premii constând în cupe, diplome, materiale necesare jocului de rugby şi echipament sportiv.
În mare, regulile jocului de Srugby sunt aceleaşi ca la rugby, diferenţa constând în faptul că jucătorii nu au contact direct cu adversarii. Jucătorii poartă în jurul taliei nişte centuri de care sunt ataşate două taguri (eşarfe) din material viu colorat de-o parte şi de dealaltă a şoldului. Scopul jocului este înscrierea a cât mai multor încercări prin culcarea balonului în terenul de ţintă. Când jocul se desfăşoară pe suprafeţe tari sau terenul de ţintă este îngust, eseul (încercarea) înseamnă doar trecerea jucătorului cu balonul în ambele mâini în terenul de ţintă, fără a atinge balonul solul. În loc de contact, adversarul trebuie să-i ia tag-ul purtatorului de balon, acesta fiind obligat să paseze balonul unui coechipier, iar cel care a luat tag-ul trebuie să-l înapoieze adversarului. În tot acest timp, ceilalţi 4 contra 4 joacă în continuare. Jucătorul cu balonul poate alerga schimbând adversarii, dar nu poate să îşi folosească mâinile pentru a-şi apăra eşarfa (tag-ul).

Leave a Comment