Profesorii de sport şi elevii din Sălaj, invitaţi la meciul de rugby România – Portugalia

Partida dintre cele două reprezentative, din cadrul Cupei Europene pe Naţiuni, este programată sâmbătă, 6 februarie, pe Stadionul „Cluj Arena”, începând cu ora 17:15. Direcţia de Dezvoltare Transilvania organizează în aceeaşi zi, începând cu ora 11:30, un curs de arbitri în Sala Sporturilor „Horia Demian”, la care au fost invitaţi şi profesori de educaţie fizică şi sport de la 20 de şcoli din Sălaj, înscrise în proiectele Federaţiei Române de Rugby.

Începând cu finalul anului 2014, rugby-ul a devenit un sport tot mai cunoscut în judeţul Sălaj, chiar şi în minucipiu. În luna noiembrie 2014 a fost organizată la Zalău prima competiţie de srugby sau rugby-tag, unde regulile sunt, în mare pare, aceleaşi ca la jocul de rugby, diferenţa constând în faptul că jucătorii nu intră în contact direct cu adversarii.
11 şcoli din Sălaj au participat la acel eveniment, care a făcut parte din cadrul proiectului „Muguri de campioni”, unul prin care Federaţia Română de Rugby (FRR) a încercat atragerea spre acest sport a tinerilor din judeţele în care nu se practică rugby.
Anul trecut au avut loc în Sălaj mai multe acţiuni dedicate acestui sport, iar Şcoala Gimnazială „Andrei Mureşanu” din Cehu Silvaniei s-a remarcat chiar şi la nivel naţional, devenind campioană naţională în proiectul „Muguri de campioni”.
Sălăjeanul Gheorghe Sabău, originar din satul Motiş (Cehu Silvaniei), director regional în cadrul FRR, a afirmat că acţiunile şi competiţiile dedicate rugby-ului vor continua şi în acest an în Sălaj. Până la organizarea primului eveniment, programat în decursul acestei luni, profesorii de sport din Sălaj implicaţi în proiectele federaţiei, dar şi elevii doritori au şansa de a fi prezenţi la partida de rugby dintre România şi Portugalia, programată sâmbătă, 6 februarie, pe Stadionul „Cluj Arena”, începând cu ora 17:15.
Pentru cei aproximativ 20 de profesori de sport proveniţi de la şcoli sălăjene nu va fi singurul eveniment la care vor putea lua parte sâmbătă. În aceeaşi zi, începând cu ora 11:30, va fi organizat un curs de arbitri de rugby-tag în Sala Sporturilor „Horia Demian”, unde vor participa profesori de educaţie fizică şi sport din Bihor, Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Cluj. Cursul va fi condus de Vlad Iordăchescu, cel mai bun arbitru de rugby din România, iar cursanţii vor primi la final diplome din partea federaţiei.
„Este o zi pe care ne-o dorim tot mai des la Cluj-Napoca sau, de ce nu, în Transilvania. Departamentul de Dezvoltare Transilvania organizează cursuri de arbitri de rugby-tag, unde sunt invitaţi profesorii de sport şi nu numai din regiunea noastră. Sâmbătă este programată şi şedinţa antrenorilor de copii şi juniori, importantă pentru acest an, în care sperăm să creştem vertiginos numărul copiilor legitimaţi, dar şi înfinţarea de noi asociaţii sportive în zonă. Sperăm ca ziua să se încheie cu o victorie a României în meciul cu Portugalia, primul din cadrul Cupei Europene pe Naţiuni”, ne-a declarat Gheorghe Sabău.
Primele competiţii de rugby-tag programate în acest an în Sălaj sunt fazele judeţene din cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar pentru cilclul primar, gimnazial şi liceal.

Leave a Comment