Premierea celor mai buni sportivi ai anului va cuprinde trei clasamente

Dacă în 2014, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Sălaj a alcătuit două clasamente, unul pentru sporturile olimpice, iar altul pentru cele neolimpice, în acest an se va întocmi şi un clasament al jocurilor sportive.

Festivitatea de premiere a celor mai buni sportivi din judeţul Sălaj va avea loc şi în acest an, evenimentul fiind organizat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Sălaj.
Din păcate, autorităţile locale şi judeţene nu mai sunt atât de darnice în ultimii ani când vine vorba de un astfel de eveniment, astfel că singurii bani primiţi de sportivi sunt cei aprobaţi de Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS). Suma pe care MTS-ul a aprobat-o pentru un astfel de eveniment este de 10.000 de lei, bani din care DJST Sălaj va cumpăra diplome, trofee şi plachete, dar va acorda şi premii în bani sportivilor.
„Suma aprobată de către Ministerul Tineretului şi Sportului pentru premierea sportivilor este de 10.000 de lei, sumă primită de majoritate DJST-urilor din ţarpă. Am solicitat, prin adrese scrise, sponsorizări de la cele mai importante firme din Sălaj, dar am fost refuzaţi. Putem acorda premii în bani doar sportivilor care au obţinut rezultate la competiţiile internaţionale, deoarece suntem obligaţi să respectăm prevederile OUG nr.83 din 12.12.2014, art.8, alin (3)”, a explicat Adrian Fărcaş, directorul DJST Sălaj.
Având în vedere că sumele cu care sportivii şi antrenorii sunt premiaţi în ultimii ani sunt mai mult decât modice, aceştia par să vină la acest eveniment mai mult din obligaţie, nefiind entuziasmaţi de organizarea unei astfel de premieri.
Gheorghe Tadici, cel mai consacrat antrenor din istoria sportului sălăjean, nu a participat în ultimii ani la acest eveniment, deranjat fiind de atenţia care li se acordă anumitor sportivi şi de modul în care se întocmesc clasamentele.
„Nu am nimic cu niciun sportiv, dar sunt câţiva în clasamentul de la finalul anului despre care, dacă faci un sondaj de opinie prin oraş, nu a auzit aproape nimeni. Sunt sportivi care prin simpla participare la o competiţie se întorc acasă cu medalie şi ajung în clasamentul celor mai buni sportivi, ceea ce mi se pare o absurditate. Nu am văzut în ultimii ani sportivi de la sporturile care au impact la comunitatea locală, aşa cum se întâmplă, spre exemplu, la Baia Mare. DJST Sălaj ar trebui să fie preocupată de organizarea acestui eveniment începând din luna ianuarie, să atragă sponsori dacă tu nu pot ajuta cu altceva sporturile de echipă. Ar trebui să fie un clasament stimulativ pentru sportivi, antrenori şi preşedinţii de cluburi. Sincer, mie mi-e jenă de sportivii care merg la un act de formalitate, pentru o hârtie, cu sala goală, fără un spectacol organizat, aşa cum a fost în urmă cu mulţi ani. Trebuie să te zbaţi pentru organizarea unui astfel de eveniment, fiindcă nimeni nu vine cu o lună înainte să iţi aloce fonduri pentru o astfel de premiere”, a declarat Gheorghe Tadici.
Spre deosebire de ultima ediţie, când au fost întocmite două clasamente, pentru sportile olimpice şi cele neolimpice, DJST Sălaj va alcătui în acest an şi un clasament al jocurilor sportive, în care se va ţine cont de rezultatele obţinute în sezonul 2014 – 2015, de impactul asupra publicului şi de dificultatea competiţiei.
Festivitatea de premiere a celor mai buni sportivi va avea loc joi, 17 decembrie, începând cu ora 16:30, în sala mare a clădirii Transilvania.

Leave a Comment