Portret de sportiv. Marius-Adrian ILINCA, campion mondial la karate

Motto: „Scopul final la karate nu se află în victorie sau înfrângere, ci în perfecțiunea caracterului practicanților săi”. Gichin Funakoshi (1868 -1957), japonezul fondator al stilului shotokan

Artele marțiale au apărut în India și Tibet, apoi în China, Coreea și Japonia. De-acolo s-au răspândit în toată lumea… Printre acestea se află „Karate”, în care lupta sportivă se dă cu mâinile goale, printr-o îmbinare perfectă  de mișcări naturale, bazate pe forță, suplețe și eschive controlate mental. Acest sport a devenit tradițional și în orașul Șimleu Silvaniei, practicându-se cu succes la Clubul Copiilor și Clubul Sportiv „Omega”. La CS „Omega” director este  profesorul Gheorghe Pop – gradul didactic I și antrenor emerit de karate, deținător al Centurii Negre – gradul 6 Dan, Karate Shotokan. Cum spuneam cu altă ocazie, la ambele cluburi, Gheorghe Pop a transformat activitatea instructiv-educativă într-un act de creație, făcut cu multă dragoste și pricepere, respectându-și cu onoare statutul de cadru didactic. Iar cu mulți dintre sportivii săi a obținut rezultate foarte bune la competițiile județene, zonale, naționale și internaționale.

Printre aceștia se numără și Marius-Adrian ILINCA – sportiv legitimat la ambele cluburi șimleuane – secția de Karate Shotokan. El a început să practice acest sport la vârsta de 9 ani, la Clubul Copiilor. A îmbrățișat karatele, după ce a citit o carte de profil, simțind că acesta i se potrivește cel mai bine, din multe puncte de vedere. Cu trei antrenamente pe săptămână, a avut o ascensiune rapidă în obținerea de rezultate bune și foarte bune, la diferite categorii de participare și probe de concurs. Și aceasta, datorită aptitudinilor sale intelectuale și fizice, fiind un elev foarte bun la învățătură (Școala Gimnazială „Silvania” și CN „Simion Bărnuțiu”) și cu o constituție fizică armonioasă de invidiat (acum are 1,92 m înălțime!), dar și firii sale de băiat blând, modest, prietenos și sociabil. Remarc faptul că, în clasa a IX-a a fost un „elev olimpic”, participând la etapa națională a Olimpiadei de Chimie. În plus, a fost sprijinit cum se cuvine material și moral de părinți (iubitori și practicanți ai sportului), cu precădere de mama sa (consilier local), care susține și promovează sportul la nivelul orașului Șimleu Silvaniei.

Toate acestea l-au ajutat pe Adrian (așa îi spun familia și prietenii) să fie de zeci de ori pe locul întâi (la individual sau cu echipa) la multiple ediții ale unor „cupe tradiționale” organizate pe plan local, județean și zonal de Asociația Nord Amical Karate. Printre acestea se numără: Cupa Șimleului, Cupa Moș Nicolae și Cupa Performanței (Șimleu Silvaniei), Cupa Zalăului, Openul Bihorului-Turneul Campionilor (Trofeul „Șogunul”, Sântandrei și Oradea), Cupa Sătmarului (Satu Mare), Cupa Toamnei și Cupa Maramureșului (Baia Mare), Cupa „Good Dragon” (Marghita).

Dintre multiplele sale succese, voi menționa câteva.  La Campionatul Național Școlar de Karate și Discipline Asociate (Oradea, 2016) s-a clasat, pentru a doua oară, pe locul I la proba de Kata și Kumite. La „Cupa României” (Târgu Secuiesc, 27-29 octombrie 2017) a câștigat trei medalii de aur la categoria cadeți +70 kg, probele Kata, Kumite W. K. F. și Kumite Shobu Ippon, iar în 2018, tot la Târgu Secuiesc (9-11 noiembrie 2018), medalie de aur la toate cele patru probe individuale: Shobu Ippon, Sanbon Shobu, W. K. F. și Open. Deține titlul de „Campion Național de Karate Shotokan” al Comisiei W. S. F. din cadrul Federației Române de Karate  (Târgu Secuiesc, 11-13 octombrie 2019), la trei probe (W. K. F., Shobu Sanbon și Shobu Ippon), precum și de „Laureat” al Galei Olimpicilor învățământului sălăjean, din partea Clubului Copiilor Șimleu Silvaniei, datorită succeselor sale sportive din anul școlar 2018-2019. Iar la Concursul Internațional „Cupa CRISSIUS” de la Chișineu-Criș (10-12 mai 2019), a câștigat două medalii de aur. În plus, are mai multe titluri de campion național, precum și patru titluri de „Campion European”,  la ediția a X-a a Campionatului European de Karate Shotokan 2018, desfășurată la Albena (Bulgaria, 26-28 octombrie 2018), câștigând medaliile de aur la probele: Shobu Ippon, Shobu Sanbon, W. K. F. și Open. De asemenea, este vicecampion european  de Karate Shotokan 2019 – categoria juniori 16-17 ani +76 kg, proba Shobu Sanbon, la ediția a XI-a, desfășurată la Skopje (Macedonia de Nord, 1-3 noiembrie 2019).

Totuși, cel mai de seamă succes sportiv al lui Adrian îl reprezintă cele două titluri de „Campion Mondial” și medaliile de aur aferente. Primul titlu a fost câștigat la Campionatul Mondial de Karate Shotokan, desfășurat în Turcia (Istanbul, ediția a IX-a, 20 -22 aprilie 2018), la categoria cadeți +70 kg, proba de Kumite Shobu Sanbon. Al doilea, la Campionatul Mondial de Karate Shotokan de la București (ediția a X-a, 24-26 mai 2019), categoria +76 kg, proba Shobu Sanbon. Evidențiez faptul că, la Istanbul (în 2018) a devenit și vicecampion mondial la proba „Kumite Echipe” și a câștigat medalia de bronz – la Kumite Shobu Ippon. De asemenea, la București (în 2019) a câștigat și trei medalii de bronz la probele: Shobu Ippon, W. K. F. și Open.

Ca atare, panoplia sportivă a lui Adrian conține zeci și zeci de trofee, cupe și medalii, însoțite de diplome. Iar pentru titlurile de campion mondial și european, a fost onorat și cu substanțiale premii în bani de la Ministerul Sportului.  Acum, el este student (anul II) la Facultatea de Administrație Publică din Oradea, fiind legitimat la Clubul Sportiv „Shogunul” din Oradea. Face patru-cinci antrenamente pe săptămână sub coordonarea  profesorului Ioan Vaida, pregătindu-se pentru campionatele naționale, europene și mondiale din acest an, care vor avea loc la Oradea (!). Așadar, ca student, n-a abandonat activitatea sportivă. Iar la CS „Omega” din Șimleu Silvaniei s-a înțeles foarte bine cu colegii și profesorul Gheorghe Pop, formând o echipă bună. Dorindu-și foarte mult să ajungă campion mondial, s-a antrenat cu perseverență și a reușit să-și împlinească visul!

În rezumat, acesta este palmaresul sportiv al lui Marius-Adrian Ilinca, multiplu campion național, european și mondial la Karate Shotokan, la cei 21 de ani de viață ai săi (îi va împlini în 28 mai 2023), făcând cinste orașului Șimleu Silvaniei, județului Sălaj și României! Succesele lui, repurtate cu implicarea majoră a familiei sale și a antrenorului său, prof. Gheorghe Pop, demonstrează, încă o dată, că la CS „Omega” din Șimleu Silvaniei se desfășoară o activitate bogată și de calitate, destinată pregătirii sportivilor karateka de valoare națională și internațională.

Felicitări, Adrian! Succes la karate și la facultate!

Prof. Marin ȘTEFAN / UZPR,

Publicist, Șimleu Silvaniei

2 Thoughts to “Portret de sportiv. Marius-Adrian ILINCA, campion mondial la karate”

  1. […] Motto: „Scopul final la karate nu se află în victorie sau înfrângere, ci în perfecțiunea caracterului practicanților săi”. Gichin Funakoshi (1868 -1957), japonezul fondator al stilului shotokan Artele marțiale au apărut în India și Tibet, apoi în China, Coreea și Japonia. De-acolo s-au răspândit în toată lumea… Printre acestea se află „Karate”, în care lupta sportivă se dă cu mâinile goale, printr-o îmbinare perfectă  de mișcări naturale, bazate pe forță, suplețe și eschive controlate mental. Acest sport a devenit tradițional și în orașul Șimleu Silvaniei, practicându-se cu succes la Clubul… Citeste mai mult […]

Leave a Comment