Popicele – un sport disparut din Salaj odata cu Revolutia din 1989

Popicele - un sport disparut din Salaj odata cu Revolutia din 1989

* In Salaj, existau aproximativ 20 de echipe afiliate la Federatia Romana de Popice, prima editie a unui Campionat Judetean avand loc in 1968

* Campioana judetului participa la finalul fiecarui sezon la barajul pentru promovarea in Divizia B, dar, de fiecare data, reprezentantele judetului ratau sansa promovarii

Jocul de popice se practica in Salaj si inainte de 1968, dar fiecare echipa dintr-o anumita zona apartinea regiunii din care facea parte. Odata cu promulgarea Legii nr. 2, privind noua reorganizare administrativ- teritoriala a Republicii Socialiste Romania, din 1968, Salajul pornea la drum in noua era a societatii socialiste multilateral dezvoltate cu trei orase, o resedinta de judet si 55 de comune. In acelasi an, (1968) a fost infiintata Comisia Judeteana de Popice Salaj, presedinte fiind numit Victor Sturza, an in care s-a si organizat primul Campionat Judetean de Popice. Existau aproximativ 20 de echipe inscrise in Campionatul Judetean, printre acestea fiind: Steaua Rosie Zalau, Vointa Zalau, Sanatatea Cehu-Silvaniei, Minerul Sarmasag, Vointa Jibou, Vointa 1 Mai Camar, Spartac Crasna, Rapid Jibou, Progresul Cehu-Silvaniei, Magura Simleu-Silvaniei, Unirea Simleu-Silvaniei, Energia Zalau, Dinamo Zalau, Ceramica Zalau, Siltex Cehu-Silvaniei si Armatura Zalau. Majoritatea echipelor apartineau Cooperativelor mestesugaresti.

Se gaseau foarte greu ridicatori de popice

446 de popicari au fost legitimati in Salaj, printre acestia fiind atat barbati, cat si femei, iar printre cei legitimati au fost nume ca: Ioan Iusco, Andrei Moni (foto, in coltul cererii de legitimare), Ioan Raus (de la Recolta Babeni), Ioan Dudas (de la Steaua Rosie Zalau), Parlaghi Ludovic, Nicolae Velchi, Gombos Francisc, Petre Marcu (de la Minerul Sarmagas), Egri Stefan si Victor Bone. Erau organizate atat campionate pe echipe, cat si campionate individuale. Problema era insa cu ridicatorii de popice. Se gaseau foarte greu ridicatori de popice, fiindca o ora se platea cu 4 lei pe acea vreme, iar pentru banii aia nu se prea gaseau doritori, isi aminteste Mircea Sumurducan, actualul consilier pe probleme de sport din cadrul Directiei Judetene pentru Sport Salaj.

Popicaria din Zalau, demolata in 1981

Existau la acea vreme popicarii in multe zone ale judetului, insa multe dintre ele au fost demolate, in locul lor fiind azi alte cladiri sau chiar parcari pentru masini. In Zalau, popicaria era situata in spatele Primariei. Ea apartinea Consiliului Judetean pentru Sport, iar in baza unui program de demolare, a fost distrusa in anul 1981. Mai existau popicarii si la Simleu-Silvaniei, la Cehu-Silvaniei, la Sarmasag, la Jibou, la Cuzaplac, la Nusfalau, la Surduc, la Babeni si la Camar. Un exemplu pozitiv este comuna Camar, unde exista si azi cladirea veche a popicariei. Primarul din Camar, Szabo Levente, ne-a precizat ca s-au facut lucrari la acoperisul cladirii, insa aceasta nu poate fi data in folosinta, fiindca atat pista, cat si popicele sunt deteriorate. Cladirea exista si azi, dar zona de joc este deteriorata. Noi am facut reparatii la acoperis pentru a nu ploua in cladire, insa nu poate fi data in folosinta. Intr-adevar, candva popicele erau o traditie in Camar si ne-am bucura sa revina aceasta traditie. Din pacate, acest sport nu mai reprezinta un interes pentru tinerii din ziua de azi. Cu toate ca popicaria din Zalau a fost demolata in 1981, Campionatul Judetean a continuat sa se desfasoare in celelalte popicarii ale judetului pana prin 1990, cand au fost puse si ultimele vize anuale pe legitimatiile jucatorilor. Cele mai bune echipe erau in Zalau si Cehu-silvaniei: Steaua Rosie Zalau, Vointa Zalau si Sanatatea Cehu-Silvaniei. La finalul fiecarei editii, castigatoarea participa la barajul pentru promovarea in Divizia B, dar, de fiecare data, reprezentanta judetului Salaj a ratat sansa de a promova intr-un esalon superior. In prezent, la Federatia Romana de Popice – Bowling sunt afiliate peste 30 de cluburi si asociatii sportive.

Primul sediu al Federatiei Romane de Popice a fost la Cluj

In Romania, jocul de popice a aparut prin secolul al XVII-lea, mai intai in Banat si Transilvania, de unde s-a raspindit si in celelalte zone ale tarii. Un document din anul 1817 arata ca domnitorul fanariot, Ioan Gheorghe Caragea, a interzis practicarea jocului de popice in targuri si piete publice, din cauza scandalurilor pe care le genera, fiindca se juca pe bani. In anul 1931, s-a infiintat la Cluj Asociatia Sportiva a jucatorilor de popice, care in 1934 s-a afiliat la Federatia Internationala de Bowling, sub numele de Federatia Romana de Popice. In 1938 s-a organizat in Romania primul Campionat National de popice pe echipe. In 1948, Federatia Romana de Popice si-a mutat sediul de la Cluj la Bucuresti, iar din 1953 au inceput sa se desfasoare primele intreceri la nivel national. Azi, exista numeroase competitii de popice, incepand de la nivel local, pina la zonal, national si international. Printre cele mai cunoscute sunt: Cupa Federatiei Romana de Popice, Campionatul Republican de Juniori, Campionatul Republican pe Echipe Divizia A, Campionatul Balcanic, Campionatul European si Campionatul Mondial, alaturi de alte numeroase cupe.

Sala de bowling in Zalau?

Au trecut aproape 20 de ani de la ultima competitie oficiala de popice organizata in Salaj, iar odata cu trecerea timpului, in judetul nostru s-a vorbit tot mai putin despre acest sport. Totusi, in Zalau ar putea fi construita in perioada urmatoare o sala moderna de bowling, iar odata cu finalizarea acesteia, de ce nu, si infiintarea unei echipe de bowling care sa fie afiliata federatiei si care sa evolueze in competitiile nationale. Cu alte cuvinte, sa fie reluata o traditie care a disparut odata cu Revolutia din 1989.

Marius Morar

 

Leave a Comment