Ora adevărului pentru fotbalul sălăjean

Fiecare final de sezon în Liga a IV-a de fotbal pune faţă-n faţă cele 42 de campioane judeţene, printre ele şi cea a Sălajului. În acest an a venit rândul celor de la Luceafărul Bălan să facă „legea” în „fotbalul de la ţară”, cum îl cataloghează unii. După ce au câştigat eventul în Sălaj, jucătorii antrenaţi de Marius Paşca vor fi nevoiţi să susţină două „examene” grele pentru promovarea în Liga a III-a. Sorţii nu le-au fost deloc favorabili sălăjenilor de la Bălan, care vor întâlnii în dublă manşă Olimpia II Satu Mare, adică „satelitul” formaţiei ce activează în Liga a II-a. De altfel, Mircea Bolba, antrenorul sătmărenilor, va avea dreptul să utilizeze nu mai puţin de opt jucători de la prima echipă, ceea ce este un avantaj mai mult decât considerabil.
Pentru fotbalul sălăjean va fi ora adevărului, cu toate că balanţa s-ar fi înclinat mult mai mult în favoarea echipei din Bălan dacă adversară ar fi fost una dintre campioanele judeţelor Maramureş, Cluj-Napoca sau Bistriţa-Năsăud, despre care se spune că nu-şi doresc cu atâta ardoare accederea în al treilea eşalon.
Se ştie că nivelul fotbalului sălăjean este unul scăzut în comparaţie cu cel din judeţele limitrofe, iar acest lucru o arată rezultatele ultimelor nouă meciuri de baraj, în care campioanele Sălajului au reuşit doar două promovări (FC Zalău în 2008 şi Someşul Ileanda în 2010, fără să se înscrie apoi în campionat).
Sălajul merită mai mult decât o echipă în Liga a III-a. Zălăuanii s-au „îmbătat” cu apă rece în acest sezon, în speranţa că FC Zalău va promova în al doilea eşalon, cu toate că un astfel de proiect nu se pune nici măcar acum în discuţie. Nu putem ascunde faptul că în ultimii ani, în fotbalul sălăjean s-a „driblat” mai mult cu spatele decât cu faţa. La nivel de seniori ne amăgim cu o singură echipă de Liga a III-a de ani buni, iar la nivel de juniori ne bucurăm pentru câştigarea fazei judeţene, fiindcă la turneele zonale am devenit în ultima perioadă „ciuca bătăilor”.
Promovarea echipei din Bălan nu ar însemna salvarea fotbalului sălăjean nici pe departe, dar ar fi, cu sigurnaţă, o palmă dată celor care se află deja în al treilea eşalon şi care, din diverse motive, nu vor să tindă la mai mult. Echipa lui Marius Paşca poate produce una dintre surprizele jocurilor de baraj, la fel cum a reuşit în urmă cu cinci ani Someşul Ileanda. Pentru echipa din Ileanda, deznodământul pe teren a fost unul favorabil, însă dezamăgitor în culise, ceea ce sunt convins că nu se va întâmpla şi în cazul celor de la Bălan dacă se va reuşi promovarea.

Leave a Comment