Nicu Lăpuşan, după ediţia a 45-a a Cupei Văilor: „Partea materială îi determină pe unii profesori de sport să nu-şi mai iubească meseria”

Etapa finală a celei de-a 45-a ediţii a Cupei Văilor a avut loc duminică, în ultimul act al competiţiei fiind prezenţi 438 de elevi. Numărul participanţilor la faza pe văi a fost aproximativ acelaşi în ultimii ani, 3.000 de elevi din clasele III – VIII, care s-au întrecut la patru discipline sportive: atletism, handbal, volei şi minifotbal.

Nicolae Lăpuşan, consilier pe probleme de sport în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST) Sălaj s-a arătat dezamăgit, şi în acest an, de numărul redus de participanţi din municipiul Zalău. „Dacă ponderea participanţilor pe judeţ a crescut, numărl participanţilor din municipiul Zalău a scăzut foarte mult atât la etapa pe văi, cât şi la cea finală. Am participat în ultimii ani în mai multe localităţi organizatoare pe văi şi am remarcat o adevarata sărbătoare, o emulaţie deosebită, participarea şi implicarea autorităţilor, a directorilor de şcoli, a celorlaţi dascăli de alte discipline didactice din comunitatea localităţii respective la pregătirea şi desfăşurarea competiţiei. Cu totul alta este dorinţa organizatorilor din Zalău de a oferi elevilor prilejul să se întreacă, sa aibă echipe la toate disciplinele, să aibă dorinţa de a câştiga şi a se mândri cu asta. Pentru cele spuse îmi felicit colegii, profesorii de sport din judet, pentru felul în care înţeleg să facă o bucurie elevilor, pentru felul în care îşi pregătesc echipele, pentru felul în care se implică şi nu pot să nu remarc totalul dezinteres al majorităţii colegilor din municipiu pentru această competitie, care dovedesc că activitatea de după ore, pentru pregătirea echipelor, dacă nu se plăteşte nu se face şi atunci de ce sa vină cu o echipă nepregătită, să se faca de rusine… Partea materială îi face pe unii să nu-şi mai iubească meseria . Am eliberat, în cursul anilor din partea DJST-ului, o serie de adeverinţe pentru participarea şi obţinerea de locuri fruntaşe la competiţii şi multi colegi – după ce s-au văzut cu „sacii în căruţă-, au dat dovadă de dezinteres, în primul rând faţă de meserie, faţă de elevii şi scoala unde activeaza, nemaiparticipand la competiţii”, a declarat, dezamăgit fostul director al DJST Sălaj.
Lăpuşan consideră că o mare parte din vină o au şi directorii de şcoli din municipiu. „Atât DJST Salaj, cât şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, prin vocea inspectorului de specialitate (Mirel Seişanu, n.r.), dezaprobă această atitudine şi credem că directorii şcolilor respective ar trebui să se sesizeze şi să îndrepte această situaţie în interesul propriilor elevi. Dacă dascălul de sport doreşte să schimbe în timp atitudinea copiilor şi tinerilor faţă de sport şi miscare, aşa cum îi este menirea, trebuie să-i angreneze şi să-i atragă spre această disciplină. Fără pregătirea şi participarea la competiţii nu se poate şi atunci ne intrebam care este menirea lor în şcoală? Este de condamnat faptul că în şcolile din Zalău, profesorii nu găsesc şi nu pregătesc copiii pentru atletism, mai ales că nu necesită condiţii speciale. Situaţia ne determină să spunem că este vorba de rea voinţă şi chiar sabotarea dorinţei de mişcare a propriilor elevi, mai ales că în ultimii ani de aici au fost semnale că această competiţie nu îşi are rostul. Culmea că aceste şcoli au incadrati câte doi, trei chiar patru profesori de educaţie fizică şi bază materială deosebită”, a mai spus consilierul pe probleme de sport.
Prezenţa şcolilor din Zalău la ediţia din acest an a Cupei Văilor: Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu” – echipă la toate cele patru discipline sportive; Liceul cu Program Sportiv „Avram Iancu” – echipă la toate disciplinele; Liceul de Arte „I. Sima”, şcoala organizatoare – echipă la toate disciplinele sportive; Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” – echipe de atletism şi minifotbal; Şcoala Gimnazială „Iuliu Maniu” – echipă de minifotbal; Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” – echipă de minifotbal; Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” – echipă de minifotbal; Şcoala Gimnazială „George Coşbuc” – echipă de minifotbal, handbal fete şi băieţi; Şcoala Gimnazială „Porolissum” – echipă de minifotbal, volei fete şi băieţi.

Alte articole

One Thought to “Nicu Lăpuşan, după ediţia a 45-a a Cupei Văilor: „Partea materială îi determină pe unii profesori de sport să nu-şi mai iubească meseria””

  1. profesor de sport de la tara

    eheee…., parul din fata profesorilor de sport il vedeti dar stalpul din fata ochilor il ocoliti cu polemici.Oare cine este in primul rand de vina ? nu d-voastra care pretindeti ca sunteti capul sportului in judet !? Cei cu directorasul ala inexistent care nu poate lega doua vorbe, dar cu voi consilierilor de specialitate care atunci cand sunteti cautati va putem gasi doar in localitati limitrofe dar nu in interes de serviciu ci in hranirea animalutelor din gospodarie.Una peste alta sunteti o armata de angajati (tineret si sport) care taiati iarba la caini- oare caini se hranesc cu iarba ?

Leave a Comment