Materiale recomandate pentru echipamente sportive

Echipamentele sportive nu sunt toate la fel. Materialul de fabricație diferă de la o haină la alta, în funcție de tipul de sport practicat și de intensitatea antrenamentelor.

Bumbac versus poliester – Ce să alegem pentru treningurile de bărbați și femei?

Majoritatea sporturilor necesită materiale flexibile, care asigură flexibilitate la mișcare, dar totodată să aibă și capacitatea de izolare termică: să mențină căldura când e frig și răcoarea în sezonul cald. De exemplu, pentru sporturile montane folosește un strat suplimentar de haine. Primul, cel mai apropiat de piele, să absoarbă transpirația, stratul secundar să aibă abilități izolatoare, iar restul hainelor să mențină confortul termic al corpului. Cu alte cuvinte, hainele pentru sport trebuie să ajute la transferul transpirației de pe piele pe ultimul strat de haine, de unde să se evapore. Iar pentru acest lucru este necesar să porți materiale ușoare, lejere și moi.

Poliesterul este un material ușor pentru gama de trening pentru bărbați și femei. Materialul este plăcut la purtare, însă nu absoarbe transpirația precum bumbacul și acest lucru generează mirosuri neplăcute.
Conform cercetătorilor, cele mai recomandate haine pentru antrenamente sunt modelele hibrid. De exemplu, zona subrațului să aibă material din bumbac și restul din materiale sintetice, moi și flexibile.
Alege combinația de materiale în funcție de tipul de sport, precum și de gradul de intensitate pe care îl presupune. De exemplu, pentru fotbal, bumbacul nu este potrivit deoarece reține transpirația. În schimb, poliesterul și elastanul asigură uscarea rapidă. Pentru yoga, femeile pot opta pentru un trening de damă format din topuri din poliester și pantaloni din bumbac cu elastan.
Pentru fitness și aerobic, se recomandă mixuri de bumbac cu poliester (ideale sunt tricourile din plasă de poliester care garantează eliberarea transpirației).

Fitness, ciclism sau jogging? Și pantofii sport se aleg în funcție de antrenamentul pe care îl practici

Perechea adecvată de pantofi sport este deosebit de importantă pentru sănătatea pielii și trebuie să se identifice cu categoria exercițiilor pe care le faci regulat. 

Pentru sală, în principiu, majoritatea pantofilor sportivi disponibili pe piață sunt cei adecvați. Tot ce trebuie să ai în vedere este ca încălțămintea să fie ușoară, comodă, piciorul să se miște lejer, dar să nu “înoate” astfel ca tu să te simți comod în timpul antrenamentului. Dacă mergi la sală pentru greutăți, atunci optează pentru pantofi cu talpă plată din gumă. Ideea e simplă: cu cât ești mai aproape de sol, cu atât îți va fi mai ușor să ridici greutățile.

Dacă ești genul care preferă alergările dimineața prin parc, de exemplu, atunci fii atent la mărime. Aceasta trebuie să fie cea corectă pentru tine, în caz contrar, riști să îți rănești unghiile și să te alegi cu bătături.

Sportul ne menține sănătoși deci include acest obicei în rutina ta zilnică. Indiferent că preferi ciclismul, exercițiile la sală sau sesiunile de jogging după-masă, important e să te apuci de treabă. Investește într-un echipament din materiale calitative, plăcute și durabile, care să permită corpului să se miște liber și să mențină pielea aerisită.