Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing nu vor fi amânate din cauza pandemiei de Covid-19

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a exclus posibilitatea amânării Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing (4-20 februarie 2022), în circumstanţele legate de pandemia de Covid-19, informează agenţia DPA, conform Agerpres.

Apariţia variantei Omicron a coronavirusului a generat îngrijorare la nivel global, atât din cauza aparentei transmisibilităţi mai ridicate, cât şi a capacităţii sale de a trece peste imunitatea oferită de o infectare anterioară cu Covid-19.

Apariţia virusului la Wuhan, în urmă cu doi ani, a dus în cele din urmă la amânarea cu 12 luni a Jocurilor Olimpice de vară din 2020, de la Tokyo.

Cu toate acesta, şeful Comisiei de coordonare a CIO pentru JO de la Beijing, Juan Antonio Samaranch jr, a afirmat că nu există nicio şansă ca acest scenariu să se repete, iar Jocurile din capitala Chinei vor avea loc aşa cum era planificat, în februarie 2022.

„În toate domeniile vieţii am învăţat în ultimii doi ani că, într-o lume marcată de Covid, trebuie să fii flexibil şi să te adaptezi rapid la schimbarea condiţiilor. Avem asta la Beijing. Am făcut toate repetiţiile, toate situaţiile posibile. Ei s-au pregătit pentru orice posibil scenariu”, a spus Samaranch.

Oficialul CIO s-a declarat încrezător în faptul că menţinerea participanţilor la Jocurile de la Beijing într-o „bulă” închisă – departe de restul populaţiei – le va permite organizatorilor să facă faţă oricăror schimbări în rău, în evoluţia pandemiei.

„Nu este vorba de faptul că nu ne aşteptăm ca virusul să meargă mai departe, înainte sau înapoi, însă suntem pregătiţi pentru orice mişcare care va avea loc. Aşa că suntem bucuroşi să vă spunem că vom sărbători Jocurile Olimpice în timpul şi forma aşteptate”, a subliniat Juan Antonio Samaranch.

Directorul executiv al Jocurilor Olimpice, Christophe Dubi, a spus la rândul său că organizatorii nu au confirmat planurile de vânzare a biletelor pentru Jocuri, dar a adăugat că aceştia intenţionează să permită prezenţa spectatorilor în tribune, o decizie în acest sens urmând să fie luată în săptămânile următoare.

În luna septembrie, autorităţile de la Beijing au anunţat că doar cetăţeni chinezi vor putea asista la Jocurile Olimpice de iarnă, prezenţa vizitatorilor străini fiind interzisă.

Jocurile Olimpice de la Tokyo, din vara acestui an, s-au desfăşurat aproape în întregime fără spectatori, din cauza pandemiei.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment