Ianuarie 2021 – Una dintre cele mai slabe campanii de mercato din ultimul deceniu

Recesiunea economică este evidentă în fotbal, ca urmare a pandemiei de coronavirus. Campania de mercato de la începutul acestui an a fost cea mai săracă din ultimii nouă ani în Premier League, competiția în care se vehiculează, de obicei, cele mai mari sume de transfer. Situații similare s-au înregistrat și în celelalte ligi majore din Europa.

Pariorii care își fac biletul zilei azi se uită mai întâi pe loturi, pentru a vedea ce modificări au avut loc în perioada de transferuri. Cine nu a urmărit știrile sportive internaționale are surpriza să observe că multe dintre echipe sunt neschimbate, pentru că patronii au devenit foarte atenți cu cheltuielile.

Toate transferurile, sub banii plătiți pe Van Dijk

Elocvent este ce s-a întâmplat în Premier League în ianuarie 2021: cluburile au cheltuit în total 70 de milioane de lire sterline, o sumă foarte mică, dacă ne gândim că, în urmă cu trei ani, Liverpool plătea 75 de milioane de lire sterline numai pentru Virgil Van Dijk. Cele mai multe mutări s-au realizat sub formă de împrumut.

Revenind la timpul prezent, trebuie spus că deținătoarea titlului a făcut tot posibilul să își întărească lotul fără mari eforturi financiare. Jurgen Klopp l-a adus pe fundașul Ben Davies de la Preston pentru 2 milioane de euro și l-a împrumutat pe Ozan Kabak de la Schalke (cu opțiune de cumpărare cu 30 de milioane). Turcul de 20 de ani va trebui să îl înlocuiască pe Joel Matip, accidentat pe termen lung.

„Campioana” transferurilor a fost West Ham United, care a activat opțiunea de transfer pentru Said Benrahma și a plătit 25 de milioane de lire sterline lui Brentford. Următorul club care a cheltuit cel mai mult în ianuarie 2021 a fost  Manchester United. „Diavolii” l-au cumpărat pe Amad Diallo de la Atalanta cu 18,7 milioane de lire sterline. În fine, pe locul 3 în topul celor mai „cheltuitoare” echipe s-a situat Aston Villa, care l-a luat pe Morgan Sanson de la Marseille cu 14 milioane de lire sterline.

Diferență: 70 de milioane vs 242 de milioane

Cele trei mutări mai sus menționate au însemnat 75% din suma totală plătită de cluburile din Premier League în perioada de mercato. Din ianuarie 2012 nu se mai plătiseră atât de puțini bani. Diferența față de anul trecut este mare: în ianuarie 2020, au fost cheltuite 242 de milioane de lire sterline.

Tendința este generalizată

Principalele cauze ale căderii pieței sunt reprezentate de pierderile economice suferite de cluburi din cauza coronavirusului, dar și de restricțiile impuse după Brexit. Totuși, Premier League a dominat mercato-ul de vară, cu 950 de milioane de lire. Apoi, cluburile au conștientizat că trebuie să fie mai atente cu cheltuielile, iar tendința este generalizată.

În ianuarie 2021, cluburile din Bundesliga au plătit împreună 48 de milioane de euro, față de 196 de milioane, în ianuarie 2020. Și mai puțin s-a cheltuit în LaLiga: 36 de milioane de euro, față de 152. Criza s-a resimțit acut în Ligue 1: transferuri de 29 de milioane de euro în 2021, versus 124 de milioane de 2020. În Serie A, recordul a fost stabilit de transferul lui Dennis Man la Parma, de la FCSB, pentru 13 milioane de euro.

Liga I: un singur transfer pe bani

Nu că am compara Liga I cu ligile din Vest, dar trebuie să remarcăm că în România s-a realizat doar o mutare cu sumă de transfer în campania de mercato din această iarnă. Gigi Becali a dat 661.000 de euro lui FC Botoșani pentru Haruț, internaționalul de tineret bătând, până la urmă, palma cu FCSB.

În schimb, au intrat bani din afară. Pe lângă transferul lui Man, s-a perfectat plecarea lui Kevin Luckassen de la Viitorul la Kayserispor, pentru 800.000 de euro. Gheorghe Hagi îl cumpărase pe olandez cu 500.000 de euro de la Poli Iași, în august 2020.

Leave a Comment