I-a fost redusă pedeapsa: Simona Maxim va lua startul din nou în cursele oficiale

Atleta zălăuană a câştigat parţial procesul cu Agenţia Naţională Anti-Doping, iar pedeapsa i-a fost redusă de la 4 ani la 2 ani şi 9 luni.

Atleta zălăuană Simona Maxim, unul dintre cele mai bune produse pe care le are la ora actaulă România în proba de maraton, avea să primească o veste extrem de tristă în urmă cu aproape doi ani, poate şi nedreaptă. Pentru faptul că s-ar fi sustrat de la controlul antidoping şi pentru că i-a fost găsită în urină eritroproetină combinată, Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) a decis ca fosta atletă a Clubului Sportiv Municipal Zalău să fie suspendată pentru o perioadă de patru ani. Vizibil deranjată de decizia ANAD, sportiva a făcut ulterior toate demersurile necesare împreună cu avocatul său pentru a demonstra că pedeapsa este prea drastică.
Decizia ANAD a fost contestată, ajungându-se până la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, iar perioada de suspendare a fost redusă de la 4 ani la 2 ani şi 9 luni.
„Mă bucur foarte mult pentru decizia primită. Suspendarea de 4 ani dispusă de Agenţia Naţională Antidoping a fost redusă de Tribunalul Arbitral al Sportului de la Lausanne la 2 ani şi 9 luni. O mare parte din suspendare a fost deja executată, întrucât sancţiunea a început în 5 august 2013. Din luna aprilie 2016 va putea participa din nou la concursuri şi va face cu siguranţă acest lucru pentru că în tot acest timp, ea s-a pregătit. A fost la un pas de a renunţa la sport, întrucât suspendarea de 4 ani dictată de ANAD a fost mult prea drastică. Am dovedit asta. Sunt extrem de puţine cazuri de doping în care Tribunalul Arbitral al Sportului de la Lausanne reduce suspendările decise de forurile naţionale şi internaţionale. Am beneficiat de un ajutor din partea TAS, iar cazul a fost judecat fără plata costurilor de procedură. Cred că trebuie acordată o atenţie deosebită fiecărui caz de doping deoarece miza, întotdeauna, este cariera sportivului şi nu orice sportiv are posibilitatea efectivă de a apela la tribunalul sportiv din Elveţia”, a spus avocatul sportivei, Alexandru Paul Mincu.
Ambiţioasă încă din primii ani de atletism, Simona Maxim a continuat să se pregătească chiar şi după ce a primit verdictul de la ANAD. Cu siguranţă, vestea primită în aceste zile de atleta zălăuană o va ambiţiona şi mai mult, iar în perioada următoare se va antrena intens pentru a reveni în cursele oficiale într-o formă cât mai bună.
Până să fie suspendată, Simona Maxim a alergat pentru patru cluburi. Atletismul l-a început la vârsta de 11 ani la Liceul cu Program Sportiv “Avram Iancu”, din Zalău, după care a fost legitimată la CSM Zalău, unde a petrecut cei mai mulţi ani din carieră. În 2008 s-a transferat la CSU Galaţi, iar în 2011, la CSM Oneşti. În momentul suspendării, Simona Maxim era legitimată la clubul Steaua Bucureşti.

Leave a Comment