Gheorghe Tadici cere depunctarea echipelor care nu respectă „Legea Novak”

„Legea Novak” a stârnit multe controverse în rândul cluburilor din România, multe dintre acestea încercând, prin diverse forme, să fenteze legislaţia, chiar dacă prin acest lucru fac un deserviciu echipelor naţionale. Suntem într-un vizibil regres la handbal, la fotbal, la baschet, dar şi la alte sporturi de echipă şi, în loc să încercăm să salvăm ce mai poate fi salvat, ne afundăm şi mai mult în “groapa cu lei”.

Practic, Ministerul Sportului a anunţat în data de 7 iulie că, începând din sezonul 2022 – 2023, 40 la sută din sportivii angrenaţi în competiţiile naţionale să fie români.  Prin acest ordin este limitat numărul jucătorilor străini care evoluează în campionatele din România. Cei care încalcă Ordinul de Ministru sunt amendaţi, însă, fostul selecţioner al României, Gheorghe Tadici, consideră că amendarea cluburilor cu 3.000 de lei după fiecare meci nu este o măsură care să-i afecteze pe cei cu bugete mari care “fentează” legea.

“Amenzile mari nu sunt o soluție pentru că echipele cu bugete mari din bani publici cumpără rezultatele, întorcând banul public spre Federaţia Română de Handbal și spre Ministerul Sportului. Așadar rezultatele sunt mincinoase în raport cu echipele cu buget mic care respectă regulamentul pentru că nu-și permit să plătească amenzi din banul public. Curtea de Conturi le va imputa și le va penaliza. Deci la rezultate mincinoase rezultă imediat clasamente mincinoase. Soluția corectă ar fi depunctarea echipelor care nu respectă Legea Novak. În plus, această regulă protejează echipele naționale la toate nivelurile, care este prioritatea numărul unu, motiv pentru care statul acordă banii publici”, a declarat Tadici pentru prosport.ro.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a afirmat zilele trecute că intenţionează să modifice Legea Sportului, iar sancţiunile să fie majorate de la 3.000 la 30.000 de lei pentru cei care folosesc într-un meci un procent mai mare de 60 la sută de sportivi străini.

 

Leave a Comment