Gheorghe Tadici: „Cei emoţionali şi cu memoria scurtă să nu uite rezultatele mele din trecut”

După opt ani, România a ajuns miercuri seara din nou în careul de aşi al unui Campionat Mondial, învingând ţara gazdă, Danemarca, în faţa a 12.000 de spectatori danezi. „Tricolorele” au trecut de la extaz la agonie şi invers, s-au aflat la conducere în cea mai mare parte, iar Cristina Neagu a fost de neoprit la linia de nouă metri. Paula Ungureanu a închis poarta în multe momente importante, având un aport foarte mare la calificarea în sferturile de finală. Fetele au jucat cu multă determinare şi au reuşit să le îngenuncheze pe daneze chiar la ele acasă, câştigând cu 31 – 30.
Gheorghe Tadici, antrenorul cu cele mai bune rezultate din istoria recentă a handbalului românesc, a criticat imediat după eşecul cu Spania din grupe jocul slab al fetelor şi modul în care s-a făcut selecţia pentru acest turneu final. Rămâne la aceeaşi părere şi după jocurile cu Brazilia şi Danemarca şi consideră că acele critici le-au ambiţionat pe „tricolore” pentru meciurile din fazele eliminatorii.
„În meciurile din grupă, fetele au jucat destul de modest, aşa cum au recunoscut şi alţi oameni din handbal. Acum, fetele sunt de felicitat atât pentru jocul cu Brazilia, cât şi pentru cel cu Danemarca. Dacă atunci, după meciul cu Spania, le-am criticat, acum le felicit pentru ce au realizat. Eu am criticat, în special modul în care s-a făcut selecţia şi rămân la aceeaşi părere. Nu poţi să iei la Mondiale o jucătoare care nu a evoluat în ultimele patru luni la nicio echipă de club, drept dovadă, nici în meciul cu Brazilia, nici în cel cu Danemarca, acele jucătoare nu au fost nicio secundă în teren. Am mai vorbit despre Gabi Szucs, care ştiam că nu a mai jucat niciodată apărător intermediar dreapta. Nu spun că Ryde s-a luat după mine, dar şi mie, când eram selecţioner, mi se sugerau anumite lucruri de la tehnicieni din ţară. Ca selecţioner, apare responsabilitatea, dar niciun tehnician nu este perfect. Am observat că unii au fost deranjaţi de faptul că am îndrâznit să contest modul în care s-a făcut selecţia şi am criticat jocul fetelor după meciul cu Spania. Poate, acele declaraţii le-au făcut bine fetelor pentru meciurile cu Brazilia şi Danemarca”, a precizat fostul selecţioner al României.
Tadici a făcut referire şi la cei care-i care par să fi uitat rezultatele sale de la naţională. „Celor emoţionali şi cu memoria scurtă, vreau să le reamintesc faptul că în 2005, cu o parte din jucătoarele care sunt acum la Mondiale, am câştigat argintul, iar la următorul Campionat Mondial, cel din 2007, unde am intrat în primele patru, a debutat şi Neagu. Nu mai pun la socoteală cele două Campionate Mondiale Universitare, unde am câştigat aur şi argint. Aceste jucătoare nu puteau să ajungă la acest nivel în doar două săptămâni”, a mai afirmat tehnicianul zălăuan.
Managerul echipei HC Zalău consideră că cel mai mare merit pentru rezultatul României de miercuri seara îl au tehnicienii români şi cluburile din România. „Există o pleiadă de factori care duc la rezultatul României. Sunt antrenori români care le-au descoperit pe aceste jucătoare, cluburile au investit mult în ele, iar faptul că au ajuns la naţională ni se datorează tot nouă, tehnicienilor din ţară. România este considerată a doua echipă de la Mondiale din punct de vedere al vârstei şi al experienţei jucătoarelor, tocmai pentru că o mare parte dintre ele au câte patru Campionate Mondiale şi patru, cinci Campionate Europene la activ. Eu am spus după meciul cu Spania că, dacă România se va mobiliza, poate câştiga în faţa oricărei echipe, dar la fel de bine poate să şi piardă. La un astfel de nivel este nevoie şi de noroc, pe care noi nu l-am avut la Campionatul European de anul trecut, când am primit gol în ultimele cinci secunde în meciul cu Danemarca, apoi am pierdut tot la un gol şi meciul cu Ungaria”.
Gheorghe Tadici a vorbit şi despre viitorul handbalului feminin din România. „Cred că handbalul românesc feminin are resurse cel puţin pentru următoarele două cicluri olimpice, dar, este foarte important modul în care se gestionează creşterea jucătoarelor. Să nu uităm că am avut campioană mondială la junioare, care anul acesta a venit pe locul zece. Sunt şi câţiva tehnicieni în noua generaţie care cred că sunt foarte buni. În ceea ce ne priveşte pe noi, generaţia veche, suntem conştienţi că ne apropiem de finalul carierei. Personal, nu am niciun fel de orgolii şi îmi doresc să îmi egaleze rezultatele cât mai mulţi antrenori români. Până una, alta, un campion mondial universitar nu mai este în România, iar vicecampion mondial nu a mai fost din ’73 până în 2005, când ne-am întors cu argintul din Rusia”, a încheiat antrenorul zălăuan.
În semifinalele Campionatului Mondial, România va întâlni Norvegia, meciul fiind programat vineri seara, la ora 21:45.

6 Thoughts to “Gheorghe Tadici: „Cei emoţionali şi cu memoria scurtă să nu uite rezultatele mele din trecut””

  1. Anonim

    Care memorie, Dle Tadici ? Pai astia care se cred azi mari scule in sportul salajean sunt niste totali analfabeti sportivi care n-au facut decat sa linga posturi, nicidecum performanta ! Cat despre rezultatele anterioare ale sportului-inclusiv salajean- ei nici nu stiu – macar – ca exista si o ISTORIE a sportului la care ei – actualii – ar trebui sa se raporteze !
    Un ilustru inaintas spunea ca, „in lumea asta prost facuta, ca–– tii scriu in loc sa puta” Din pacate astazi mai si latra !
    D-le Tadici, multa sanatate!

  2. Anonim

    Tadci este un antrenor cu rezultate dar duritatea lui este nepermisa in anul in care ne gasim.Severitatea excesiva este cu doua taisuri.Nimeni nu poate uita modul in care erau bruscate sportivele dupu ce comiteau greseli.

  3. Anonim

    Ati ajuns sa cenzurati parerile?

  4. Este greu de crezut, ca rezultatele acestui om,cu bune si rele,dar eficiente si productive,fara conditii si jucatoare de mare clasa din ultimi 30 de ani ,vor fi egalate de un alt antrenor! Felicitari prof Tadici si nu baga in seama toti neaveniti,fara valoare de nici un fel

  5. Anonim

    Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!

  6. Prof. Marin STEFAN

    Profesorul Gheorghe Tadici are dreptate in ceea ce priveste performantele sale in calitate de antrenor de handbal, atat la Zalau si la Ramnicu Valcea, cat si la echipa nationala feminina a Romaniei ! Aceeasi dreptate o are si cand se refera la evolutia nationalei noastre la actualul campionat mondial, precum si la perspectiva acestui joc sportiv. Unii critici ai sai scot la iveala „crampeie nepedagogice” etalate in timupul unor meciuri. Acesta-i un adevar … Totusi, nu trebuie sa uitam ca dreptatea si adevarul sunt frati de cruce ! Il cunosc pe Ghita Tadici de peste 40 de ani, ca arbitru republican de handbal (1973-1991), l-am arbitrat in multe meciuri amicale si oficiale. Da, uneori, el a avut oarece iesiri impulsive fata de jucatoarele sale si fata de arbitri, dar acestea erau de moment si – in ton cu dreptatea si cu adevarul – erau pentru obtinerea rezultatului pozitiv (realizarea obiectivului) pentru echipa, pentru Romania si, de ce nu ?, pentru el !! Trebuie sa vedem, in primul rand (parerea mea), lucrurile bune ale antrenorului Gheorghe Tadici, care sunt destule si semnificative pentru handbalul zalauan, national, european si mondial !! Celelalte sunt mai putine si, sa nu uitam, niciun muritor pamantean nu este perfect ! Suntem in luna cadourilor, s-apropie sarbatorile si eu va doresc, tuturor, Craciun Fericit si Un AN Nou – 2016, mai bun, mai prosper si in pace! S-aveti sanatate si succes in activitatile toate! Doamne-ajuta! Marin STEFAN P.S. Fie ca deseara, sa ne bucuram in urma meciului cu Norvegia … Hai, ROMANIA ! Acelasi

Leave a Comment