Formula 1 – final de an cu un scandal colosal

Finalul sezon al „Marelui Circ” înregistrează un „circ” de proporţii, victoria lui Max Verstappen fiind aprig contestată de echipa lui Lewis Hamilton. Mercedes a anunţat că va face apel la respingerea celei de-a doua reclamaţii împotriva rezultatului Marelui Premiu de Formula 1 de la Abu Dhabi, care a adus titlul mondial olandezului Max Verstappen (Red Bull). Mercedes a depus două reclamaţii privind maniera în care s-a desfăşurat perioada în care maşina de securitate a fost pe pistă pe finalul cursei, care i-a permis lui Verstappen să treacă în avantaj în faţa lui Hamilton în ultimul tur. Conform regulamentului sportiv al Formulei 1 invocat de echipa germană, reluarea cursei s-a produs prea devreme, în turul 58 şi ultimul. Verstappen l-a depăşit pe britanicul Lewis Hamilton (Mercedes) în această ultimă buclă, adjudecându-şi victoria şi titlul. Comisarii au apreciat că „deşi articolul în cauză poate să nu fi fost aplicat integral”, articolul următor din regulament „a predominat”, dispunând ca mesajul „maşina de securitate intră la finele acestui tur” se aplică imediat când este trimis de către conducerea cursei.

Mercedes le-a cerut „comisarilor să remedieze situaţia prin modificarea clasamentului, pentru reflectarea poziţiilor de la finalul penultimului tur”, adaugă comisarii în decizia lor. Dar „este vorba de o măsură care, conform lor, scurtează cursa retrospectiv şi nu este deci adecvată”. În prima din cele două reclamaţii, respinsă Mercedes îi reproşează lui Verstappen că l-a depăşit pe Hamilton în urma perioadei safety car, pe care reglementările o interzic. În decizia lor, comisarii au apreciat că: „deşi maşina 33 (a lui Verstappen) s-a deplasat la un moment dat, în timpul unei scurte perioade, uşor în faţa maşinii 44 (a lui Hamilton), în momentul în care cele două maşini au accelerat şi au frânat, ea a revenit în spatele monopostului 44 şi nu s-a aflat în faţă în momentul în care perioada maşinii de securitate a luat sfârşit”.

Noul campion mondial din Formula 1, Max Verstappen, a declarat că protestele depuse de Mercedes după victoria sa din ultima etapă, desfăşurată, duminică, la Abu Dhabi, sunt un rezumat a ceea ce s-a întâmplat în acest sezon: „Nu sunt prea multe de spus despre asta. Cred că rezumă sezonul. Totul era clar, aşa că de ce ai mai fi rulat un tur în spatele maşinii de siguranţă. Când totul este clar, cred că trebuie să eliberezi pista. Deci cred că este o decizie corectă a direcţiei cursei. Desigur, acum funcţionează (n.r. – pentru mine), dar poate funcţiona chiar şi împotriva mea. Ştiu asta”. După ce a devenit campion mondial în 2021, pe Yas Marina Circuit, Verstappen spune că acum a realizat „totul” în acest sport: „Desigur, am realizat totul în Formula 1 acum, aşa că tot ce urmează este doar un bonus”. Lumea Formulei 1 este împărţită după ultima cursă a sezonului, existând în acest moment două tabere, fiecare invocând diverse articole de regulament care sunt favorabile unuia sau altuia dintre cei doi piloţi care s-au luptat pentru titlul mondial.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment