Federaţia Română de Atletism pune sub semnul întrebării prezenţa Danielei Cîrlan la Olimpiadă

Sportiva legitimată la Clubul Sportiv Municipal Zalău şi-a îndeplinit baremul de calificare la Jocurile Olimpice, în cursa de maraton, dar Federaţia Română de Altetism nu a inclus-o în lotul olimpic. În aceste condiţii, singura sportivă care ar putea reprezenta Zalăul la Rio de Janeiro, riscă să rămână acasă. Gheorghe Guşet a fost ultimul sportiv sălăjean care a reprezentat judeţul la o astfel de competiţie, într-o probă individuală. Se întâmpla în 2004, la Jocurile Olimpice de la Atena.

Într-un moment în care România nu se mai poate mândri cu mulţi reprezentanţi la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, într-o probă individuală, Federaţia Română de Atletism (FRA) îşi permite să nu-i includă în lotul olimpic nici măcar pe sportivii care şi-au indeplinit baremul de calificare la competiţia din luna iulie.
Atleta Daniela Cîrlan, sportivă legitimată la Clubul Sportiv Municipal Zalău şi antrenată de Lorena Boberschi, şi-a realizat baremul de calificare la Jocurile Olimpice în lună aprilie a anului trecut, în cadrul Maratonului de la Cracovia. Sportiva de la CSM Zalău a parcurs cei peste 42 de kilometri în 2 ore, 43 de minute şi 38 de secunde, timp cu care se încadrează în baremul de calificare, având în vedere că Federaţia Internaţională de Atletism l-a modificat de la 2 ore şi 42 de minute la 2 ore şi 45 de minute. Cu toate acestea, FRA nu a inclus-o şi pe Cîrlan în lotul olimpic, iar la CSM Zalău a ajuns o înştiinţare prin care federaţia informează că atleta trebuie să-şi realizeze baremul începând cu data de 1 ianuarie 2016, nefiindu-i recunoscut timpul înregistrat la Maratonul de la Cracovia.
„Daniela Cîrlan şi-a îndeplinit baremul pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro pe un traseu omologat de Federaţia Internaţională de Atletism. Sportiva trebuia deja să fie inclusă în lot şi să fie susţinută pentru a-şi reconfirma baremul. În lotul olimpic, există sportivi care nu şi-au îndeplinit încă baremul, iar Daniela Cîrlan, care reuşit acest lucru, a rămas pe dinafară. Nu ştiu care este motivul pentru care nu a fost inclusă în lot, dar mi se pare o răutate din partea celor care au luat această decizie”, afirmă antrenoarea sportivei, Lorena Boberschi.
Şi directorul CSM Zalău, Silviu Mureşan, consideră că este o nedreptate ceea ce i se întâmplă Danielei Cîrlan.
„Daniela Cîrlan şi-a îndeplinit baremul pentru Olimpiadă, având în vedere că Federaţia Internaţională l-a modificat, dar Federaţia Română ne-a trimis o înştiinţare prin care cere ca sportiva să facă un alt barem începând cu data de 1 ianuarie 2016, ceea ce mi se pare o anomalie. Voi avea o discuţie cu cei de la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, fiindcă, sportiva trebuia inclusă deja în lotul olimpic, iar antrenorul sportivei îmrepună cu antrenorul lotului naţional, să stabilească o competiţie de verificare în care, Daniela Cîrlan să-şi reconfirme baremul. Este o aberaţie ca federaţia să spună din start că nu-i recunoaşte baremul şi că trebuie să-şi facă un altul pentru Olimpiadă. Ea trebuia deja inclusă în lot şi susţinută, pentru a-şi reconfirma acel barem”, a precizat Mureşan.
Înştiinţarea trimisă săptămâna trecută de federaţie către CSM Zalău este semnată de Elena Dragomir, antrenor federal pentru probele de semifon şi fond. Ieri, însă, nu părea să mai fie atât de fermă în decizia luată în urmă cu câteva zile.
„I-am explicat domnului director de la CSM Zalău (Silviu Mureşan, n.r.), care este situaţia Danielei Cîrlan din punctul nostru de veedere, al Federaţiei Române de Atletism. Nu se pune problema să nu-i fie recunoscut baremul pentru olimpiadă, însă, noi nu am fost înştiinţaţi şi nici nu ne-a cerut nimeni acordul ca sportva să poată alerga la acea cursă, în care şi-a îndeplinit baremul. Pentru a putea fi inclusă în lotul olimpic, antrenorii sportivei şi clubul la care este legitimată trebuie să ne prezinte un plan de pregătire pentru anul în curs, iar sportiva să aibă făcută vizita medicală la INMS, documente pe care FRA nu le are în acest moment. Ea va trebui doar să-şi reconfirme baremul, ceea este valabil pentru toţi sportivii din lotul olimpic, nu doar pentru atelta Cîrlan”, ne-a declarat Elena Dragomir.
Până la soluţionarea cazului şi la rezolvarea acestei probleme, Daniela Cîrlan rămâne în afara lotului olimpic şi fără susţinerea FRA, într-un moment în care ar trebui să beneficieze de cât mai mult sprijin şi să aibă linişte în desfăşurarea pregătirii. Foarte ciudat este, însă, faptul că lotul olimpic este compus din 18 sportivi care nu au avut cum să-şi realizeze baremul decât înaintea datei de 1 ianuarie 2016, iar unii dintre ei nici măcar nu sunt calificaţi încă la competiţia de la Rio.

Leave a Comment