Echipele românești se pregătesc pentru următorul test în preliminariile Europa League

România are o echipă calificată deja în turul 3 al preliminariilor Europa League, și anume CFR Cluj, întrucât ardelenii beneficiază de această postură după ce au fost eliminați din calificările Ligii Campionilor, însă celelalte două echipe românești angrenate în competiție mai au de disputat un meci în runda secundă.

FC Botoșani are un meci dificil în turul secund, dar pleacă cu prima șansă. Skendija a încheiat campionatul Macedoniei de Nord pe ultimul loc al podiumului și are un lot modest, de aproximativ două ori mai slab cotat decât cel al moldovenilor, conform evaluărilor transfermarkt.com.

Problema este că botoșănenii, dacă vor merge mai departe, se vor duela cu câștigătoarea dintre Lokomotiv Plovdiv și Tottenham. Faptul că ar putea primi vizita londonezilor ar putea însă să-i afecteze pe jucători, care ar putea să nu fie la fel de conectați la partida cu macedonenii.

Întrebat ce ar face în momentul în care ar ajunge în fața lui Jose Mourinho – actual antrenor al celor de la Tottenham – Marius Croitoru a furnizat un răspuns ilar: „În ce limbă să-i spun că îl bat? Ca să înțeleagă.”

Cel mai încrezător personaj în șansele moldovenilor este, în mod surprinzător, antrenorul campioanei României:

Să nu credeți că e o mare surpriză dacă Botoșani bate pe Tottenham, veți vedea, eu zic că sunt șanse 50-50! Veți vedea că Tottenham e nepregătită, va fi mai greu cu Shkendija pentru Botoșani.” a spus Dan Petrescu.

FCSB are un adversar incomod, Backa Topola – ocupanta locului 4 în stagiunea precedentă a campionatului sârbesc. Chiar dacă lotul roș-albaștrilor este aproape de 3 ori mai valoros pe hârtie, conform specialiștilor, misiunea elevilor lui Anton Petrea va fi una dificilă din prisma faptului că meciul se va juca în unică manșă, în Serbia.

În cazul în care vor trece de Topola, roș-albaștri vor da piept în următoarea rundă cu câștigătoarea dintre Slovan Liberec și Riterai – partidă în care cehii sunt mari favoriți. Aceste vești sunt îmbucurătoare, întrucât echipa finanțată de Gigi Becali are un palmares bun în fața formațiilor din Cehia.

Șansele ca fotbalul românesc să aibă o echipă în acest sezon de Europa League sunt destul de mici, dacă este să ne luăm după estimările bookmakerilor. Campioana CFR Cluj are o cotă de 2.85 pentru a se califica în faza grupelor, în timp ce FCSB are o cotă de 3.00.

În ceea ce o privește pe FC Botoșani, șansele par a fi infime, cota moldovenilor pentru accederea în grupele Ligii Europa fiind de 30 la cele mai bune case de pariuri online.

Europa League ar putea rămâne un vis pentru echipele românești, întrucât numai campioana României va primi un loc de participare în calificările pentru Liga Campionilor, iar dacă va fi eliminată, va continua în preliminariile Europa League.

Restul echipelor românești, și anume ocupantele podiumului și câștigătoarea Cupei României vor evolua în Europa Conference League (ECL), a 3-a competiție Europeană. Acest lucru se datorează faptului că Liga 1 se află în afara primelor 15 campionate în clasamentul coeficienților UEFA.

Europa League și Conference League au același format, și anume cu 8 grupe de 4 echipe, iar partidele se vor disputa în zilele de joi, de la orele 19:45 și 22:00.

Președintele UEFA a explicat motivele care a fost înființată ECL:

Noua competiție face cupele europene mai cuprinzătoare decât au fost vreodată. Vor fi mai multe meciuri pentru mai multe cluburi, cu mai multe federații reprezentate în faza grupelor.

Această competiție s-a născut în urma dialogului cu grupările din Asociația Europeană a Cluburilor (n.r. – fosta G-14)”, a declarat Alexander Ceferin despre UEFA Europa Conference League.”

Leave a Comment