De ce casele de pariuri câștigă mereu și ce trebuie să faci să nu câștige de la tine?

De ce casele de pariuri câștigă mereu și ce trebuie să faci să nu câștige de la tine?

Cu toate uneltele sofisticate la îndemână, casele de pariuri – agenții sau online – sunt capabile să genereze profit pentru ele, sume enorme, totul plecând de la calcule matematice și de la poziția de forță pe care o dețin – ele stabilesc cotele.

Marja de profit, așa-numitul ”VIG” sau vigorish

Toată lumea, și aici mă refer și la majoritatea pariorilor, spune cu nonșalanță un adevăr: ”casa mereu câștigă” sau ”nu pierd ei”, unde EI sunt casele de pariuri, online sau agențiile stradale – foarte puțini știu însă DE CE casa câștigă de cele mai multe ori (nu mereu).

Marja de profit este, hai să îi spunem, ”ingineria” bookmaker-ilor  sau cazinourilor prin care se asigură că ceea ce aparent este 50-50 le va aduce un profit, oricât de minimal.

Un exemplu simplu este parierea la ruletă pe roșu sau negru, unde la o primă vedere ai șanse 50% să câștigi dacă plasezi un pariu pe roșu sau negru, iar casa restul de 50%. Însă de aceea există și ”zero verde” sau, chiar și ”dublu zero” la ruletele americane.

Asta înseamnă că marja de profit este de 2,69 % și chiar de 5,25% (pentru ruletele care au și ”00”). 

Același principiu se aplică și în cazul pariurilor sportive, iar cel mai la îndemână exemplu ar fi să presupunem că la televizor se dă o competiție prostească de aruncatul monedei – cred că unii nu doar s-ar uita, dar ar și paria pe așa ceva.

Cotele pentru ca unul sau celălalt să câștige ar fi, la fiecare aruncare a monedei, de 50-50 și cota ar trebui să fie de 2.00 pentru ”cap” și 2.00 pentru ”stemă” (sau pajură pentru regaliști).

Însă casa de pariuri nu-ți va oferi niciodată o asemenea cotă pentru că are cheltuieli cu personalul și vrea să facă bani – cât mai mulți – și-atunci cotele vor fi ajustate la să zicem 1.92 cu 1.92.

Diferențe importante între casele de pariuri despre care trebuie să știi

În primul rând, acest ”VIG”, marja de profit, bucata de cașcaval – spune-i cum vrei – variază de la o casă de pariuri la alta, de la o piață (europeană, americană, asiatică) la cealaltă.

Cu alte cuvinte, unii vor să câștige mai mult, sunt mai lacomi, au cheltuieli mai mari sau mai puțini pariori nepricepuți de la care să obțină profitul și-atunci își ajustează ”VIG”-ul în consecință.

  • Piața asiatică, de exemplu, recunoscută pentru acuratețea în stabilirea probabilităților, grație informațiilor pe care le deține despre cele mai multe evenimente sportive, are o marjă medie de profit, acest VIG, de aproximativ 2% – decent.

Așa cum remarca și expertul Constantin Mazilescu, autor pentru Mightytips Romania a mai multe materiale de analiză ca acesta, al cărui profil poate fi accesat AICI, piața asiatică își permite o asemenea abordare și pentru că numărul de pariori, cei mai mulți necugetați, este enorm.

2 % dintr-un volum foarte mare  se transformă, evident, într-un profit consistent.

Piața americană și chiar europeană însă are o marjă de profit care ajunge și la 10% – de-a dreptul indecent – și de aceea, pentru pariorul chibzuit să cunoască bine cotele pentru fiecare eveniment în sine, dar și tendințele principalelor case de pariuri din România, este esențial.

Cunoaște-ți piața și renunță la a fi omul unei singure case

Chiar dacă pariezi pentru distracție, pentru a face un eveniment sportiv să fie și mai distractiv, nu văd niciun motiv pentru care să nu acorzi un pic de atenție diferențelor de cote de pe piață, pentru ca VIG-ul împotriva căruia joci pînă la urmă să fie cât mai mic.

  • Pentru același eveniment sportiv, casele de pariuri oferă cote aparent similare, mai ales la listarea inițială a evenimentului, însă și 2 zecimale ar trebui să conteze pentru tine, mai ales dacă vrei să faci profit a la long – sau cu bătăie lungă.
  • Un website de specialitate îți poate indica unde găsești cea mai bună cotă, care sunt avantajele și mai ales dezavantajele fiecărei case de pariere. 

Tendința este să te duci la același ghișeu, ”unde sunt ca acasă” sau ”o știu pe casieriță”, doar pentru că e aparent mai comod – renunță la acest obicei păgubos. 

Evoluția cotelor, indiciul pe care trebuie să îl folosești în favoarea ta

Când se listează un nou eveniment sportiv, să zicem un meci din Liga I, ai niște cote inițiale pentru victorie, egal sau înfrângere – aici este faza în care ponturile specialiștilor te pot ajuta cel mai mult.

Bookmakerii nu sunt infailibili, nu știu ce poate știe un reporter de pe lângă echipă, cu care un tipster sau un expert de pariere stă în legătură. 

Evoluția cotelor ar trebui să îți ofere indicii în plus de asemenea, pentru că pe măsură ce ne apropiem de startul meciului, datele din piață încep să fie din ce în ce mai precise – folosește-te de asta.

Dacă încrederea caselor de pariuri crește constant în, să zicem, victoria lui Rafael Nadal, asta se traduce în scăderea constantă a cotei la succes de la 1.70, la 1.68, la 1.65, pe parcursul unei zile sau poate chiar ore – ar trebui să fie un indiciu și pentru tine că informațiile din piață se adună în favoarea unui asemenea deznodământ – de la faptul că poate adversarul a avut probleme la antrenament, până la condițiile atmosferice, despre care se știe că sunt favorabile lui Nadal – va fi foarte cald, mingea sare mult și top spinul lui va face ravagii.

Rămâi informat.

 

Leave a Comment