CSM Zalău va avea reprezentant la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro

Gheorghe Guşet, cel mai bun aruncător român de greutate din toate timpurile, a fost ultimul sportiv legitimat la CSM Zalău care a obţinut calificarea la Jocurile Olimpice. Se întâmpla la ediţia din 2004, de la Atena, antrenoare fiind Lorena Boberschi. Uriaşul din Carpaţi a fost, de altfel, şi primul sportiv sălăjean calificat la Jocurile Olimpice într-o probă individuală, la ediţia din 1992, de la Barcelona, când era pregătit de Nicu Ionel Lăpuşan. După o pauză de 11 ani, Daniela Cîrlan, atletă pregătită de Lorena Boberschi, poate fi următoarea reprezentantă a clubului zălăuan într-o astfel de competiţie.

Chiar dacă, prin prisma rezultatelor obţinute, anul 2015 nu a fost cel mai bun din carieră pentru Daniela Cîrlan, sportiva pregătită de Lorena Boberschi a reuşit o performanţă notabilă. Atelta legitimată la Clubul Sportiv Municipal Zalău şi-a realizat baremul de participare în cursa de maraton la Jocurile Olimpice de anul viitor, de la Rio de Janeiro. Federaţia Internaţională de Atletism stabilise, iniţial, ca baremul în cursa de maraton la feminin să fie de două ore şi 42 de minute, ceea ce ar fi însemnat că Daniela Cîrlan era la un minut şi 38 de secunde de realizarea baremului. Ulterior, Federaţia Internaţională a stabilit ca baremul de participare să fie de două ore şi 45 de minute la feminin, iar în aceste condiţii, atleta de la CSM Zalău este deja calificată la competiţia de la Rio de Janeiro.
„Mă bucur că am realizat baremul pentru Jocurile Olimpice de anul viitor, dar, ca timp nu este o performanţă foarte bună. Poate, dacă nu aş fi avut acele probleme de sănătate, aş fi obţinut un timp mai bun în decursul anului”, ne-a declarat atleta.
Daniela Cîrlan şi-a realizat baremul la Maratonul de la Cracovia, desfăşurat în luna aprilie, parcurgând cei peste 42 de kilometri în două ore, 43 de minute şi 38 de secunde.
Performanţa realizată de Daniela Cîrlan vine după 11 ani de la ultima calificare la Jocurile Olimpice obţinută de un sportiv legitimat la un club zălăuan, într-o probă individuală. Zalăul a mai avut reprezentanţi la o astfel de competiţie şi după 2004, dar la sporturi de echipă. De altfel, handbalista Valeria Motogna a fost chiar port-drapelul delegaţiei României la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008, naţionala fiind condusă atunci de Gheorghe Tadici. La acea ediţie a ajuns şi Cristina Casandra Iloc, originară din Zalău. Atleta descoperită de Teodor Bidian reprezenta, însă, în acea perioadă, Clubul Sportiv Municipal Suceava, la fel cum s-a întâmplat şi la ediţia din 2012, de la Londra.
Primul sportiv sălăjean calificat la Jocurile Olimpice într-o probă individuală este Gheorghe Guşet, aruncătorul de greutate fiind pregătit la acea vreme de Nicu Ionel Lăpuşan. Uriaşul din Carpaţi a fost prezent la ediţia din 1992 a Jocurilor Olimpice de la Barcelona. „Greu” zălăuan a fost şi ultimul reprezentant al CSM Zalău într-o astfel de competiţie, în 2004, la Jocurile Olimpice de la Atena.

Leave a Comment