Arbitrajele din handbalul românesc, tot mai criticate de reprezentanţii cluburilor

Etapa a XVIII-a a Ligii Naţionale de handbal feminin a scos, încă o dată, în evidenţă problemele din arbitrajul românesc. Partida dintre Măgura Cisnădie şi Rapid Bucureşti s-a încheiat cu victoria oaspetelor, iar primarul Cisnădiei, Gheorghe Huja, s-a arătat extrem de indignat de anumite decizii ale arbitrilor Georgescu şi Moldoveanu. „Până nu va intra DNA în handbal şi va acţiona la fel ca la fotbal, nu se va face curăţenie”, a tunat edilul Cisnădiei.
La partida de sâmbătă a fost prezent şi managerul Gheorghe Tadici, pentru a urmări adversarul echipei HC Zalău din etapa a XX-a. „Am făcut şi eu sesizări la Federaţia Română de Handbal, la preşedintele Comisiei Centrale de Arbitri şi la secretarul general”, a declarat managerul Gheorghe Tadici.

Nu puţine au fost partidele desfăşurate în ultima perioadă în Liga Naţională de handbal atât la feminin, cât şi la masculin care au stârnit nemulţumiri din partea conducătorilor şi antrenorilor de cluburi. Principala ţintă a acestora sunt arbitrajele, iar ultimul caz de acest gen s-a petrecut la finalul săptămânii trecute, la Cisnădie. Echipa locală, Măgura, a cedat cu scorul de 29 – 33 disputa de pe teren propriu cu Rapid Bucureşti, iar anumite decizii ale arbitrilor Adrian Georgescu şi Mihai Moldoveanu l-au iritat pe primarul Gheorghe Huja, care este şi ordonator de credite.
Partida a avut o miză foarte mare, salvarea de la retrogradare, iar pentru Rapid era ultima „carte” pe care putea să o joace în acest sens.
La finalul jocului, arbitrii au plecat spre vestiare în huiduielile a peste o mie de spectatori prezenţi la meci, iar primarul Gheorghe Huja i-a urmat la vestiare, pentru a le cere explicaţii. Spiritele s-au încins, însă edilul oraşului Cisnădie susţine că nu i-a lovit pe nici unul dintre ei.
„Pentru ce să fiu umilit acasă de nişte golani? Mă rog de Consiliul Local să aprobăm bani pentru handbal, iar nişte arbitri vin şi îşi bat joc de noi. S-au dus cu sacul plin de bani acasă, altfel nu îmi închipui cum au putut să conducă partida Măgura – Rapid. Arbitrii, nu mă refer la toţi, îşi fac interesele de ani de zile, pentru că altfel nu ar fi rentabil financiar. Ei stabilesc şi cine retrogradează şi multe altele. Dacă nu avem voie să vorbim facem un pas în spate, mă apuc de popice, de volei, de alt sport care este mai curat. M-au bătut alte formaţii şi n-am avut nimic de comentat la adresa arbitrilor, dar acum au venit şi şi-au bătut joc de echipa mea. Au venit cu lecţia bine învăţată, Federaţia să ia caseta şi să vadă ce au făcut arbitrii. Indiferent că pierdem, că ne suspendă sala, nu acceptăm ca nişte golani şă-şi bată joc de noi. Până nu va intra DNA în handbal şi va acţiona la fel ca la fotbal nu se va face curăţenie”, a declarat primarul Gheorghe Huja pentru prosport.ro.
Având în vedere că următorul adversar al echipei zălăuane va fi chiar Măgura Cisnădie, managerul Gheorghe Tadici a fost prezent la jocul de sâmbătă, dar a părăsit sala cu câteva minute înainte de fluierul final.
„Este adevărat, tot mai mulţi reprezentanţi de cluburi din Liga Naţională sunt dezamăgiţi de arbitrajele din handbal, iar printre ei mă aflu şi eu. Sunt anumite cupluri care fluieră într-un mod foarte ciudat, având unităţi de măsură diferite. Una este când faci aceleaşi greşeli de ambele părţi, dar este deranjant când vezi că se fac diferenţe între echipe. Am fost prezent la meciul dintre Cisnădie şi Rapid, dar am plecat cu opt minute înainte de a se termina jocul. Parţial, sunt de acord cu o serie de aspecte pe care le-a ridicat primarul din Cisnădie. Ne-am confruntat şi noi cu astfel de probleme şi nu este normal să se întâmple aşa ceva. Mă deranjează şi faptul că se fac discrepanţe între sancţiunile luate împotriva arbitrilor şi observatorilor. Eu sunt foarte nemulţumit de suspendarea dată celor doi arbitri care au oficiat în meciul cu Craiova. Această discriminare între arbitri am sesizat-o şi eu Federaţiei Române de Handbal, preşedintelui Comisiei Centrale de Arbitri şi secretarului general. Nu cred că aceste diferenţe fac bine handbalului şi nici nu se poate pune cuiva botniţa cu astfel de decizii. Se subânţelege, însă, o anumită direcţie şi apar anumite influenţe”, a precizat Tadici.
Fostul selecţioner nu crede că primarul Huja ar fi lovit vreun arbitru, mai ales că este vorba despre reprezentantul unei comunităţi.
„Nu cred că primarul din Cisnădie ar fi lovit sau împins vreun arbitru, aşa cum s-a scris în presă, însă, le-a reproşat, probabil, anumite decizii. Măgura Cisnădie a rămas în minutul 40 fără cele mai bune trei jucătoare şi este normal să nu-i convină acest lucru. Aşa cum spunea primarul, echipa a pierdut şi alte meciuri, chiar la scoruri mai mari, dar nu au existat astfel de probleme. Acum, i s-a umplut, probabil, paharul şi s-a pronunţat în anumite chestiuni. Dacă s-a pronunţat, înseamnă că ştie mai multe lucruri…”, a mai afirmat Tadici.
Înaintea partidei de sâmbătă, Măgura Cisnădie a avut un avans de şapte puncte faţă de Rapid, iar după victoria bucureştencelor, între cele două formaţii au mai rămas patru puncte.
sursa foto: prosport.ro

One Thought to “Arbitrajele din handbalul românesc, tot mai criticate de reprezentanţii cluburilor”

  1. Dan

    Bravo Tadici,esti printre putini care nu te lasi calcat in picioare de hahalerele de pe langa handbal !!! BRAVO !!!Bravo si primarului din Cisnadie !!!!!!!

Leave a Comment