Andrei Rațiu, singurul fotbalist român din Eredivisie, a pierdut postul de titular în Olanda

Andrei Rațiu, unul dintre fotbaliștii români de perspectivă, a ieșit din grațiile antrenorului lui ADO Den Haag, Rood Brood. Den Haag este pe o poziție codașă în clasament fotbal Olanda după disputarea turului acestei ediții de campionat.

„Văd trecerea la ADO drept un pas înainte. Aveam multe oportunități de a-mi continua cariera în Spania, dar cred că Eredivisie este cea mai bună alegere în acest moment”, declara românul după ce Villareal a decis să îl împrumute la clubul olandez. La fel de entuziasmați erau și oficialii lui Den Haag. „Suntem norocoși să avem mai mulți fundași dreapta tineri și talentați. Avantajul lui Andrei este că poate evolua pe mai multe poziții pe partea dreaptă. Când joacă fundaș dreapta, e și foarte ofensiv”, spunea Marin Jol, directorul tehnic.

A debutat direct în „sferturile” Europa League

Rațiu are 22 de ani și este de meserie fundaș dreapta, însă poate evolua și pe partea stângă a defensivei. Născut în Aiud și crescut în Spania de la vârsta de 6 ani, el a fost format la Academia de fotbal a lui Villareal. A debutat la echipa de seniori a „Submarinului galben” într-un meci din sferturile de finală ale Europa League, pierdut în fața Valenciei (0-2).

Având șanse mici să se impună în Spania, într-un sezon în care Villareal are echipă puternică, românul a acceptat să meargă în Olanda. A prins lotul lui Den Haag în fiecare etapă, însă a fost titular doar în 5 meciuri. În alte trei partide a evoluat din postura de rezervă, iar în unsprezece rânduri a rămas pe bancă până la final.

Cu toate acestea, Andrei Rațiu (evaluat de 300.000 de euro potrivit transfermarkt.com) este optimist în privința viitorului său, care se poate schimba în bine în cazul în care actualul tehnician va fi demis. Conducerea clubului i-a cerut lui Brood să scoată echipa cât mai repede din zona retrogradării. Dacă va avea mai multe meciuri în picioare, Andrei poate intra chiar în vederile selecționerului Mirel Rădoi, care l-a convocat și la naționala de tineret.

Titular este un olandez de 20 de ani

În acest moment, în lotul lui Den Haag mai sunt doi fundași dreapta, ambii olandezi: Daryl Janmaat (31 de ani, cotă de piață 3 milioane de euro) și Milan van Ewijk (20 de ani, cotă de piață 500.000 de euro). Cel din urmă a fost folosit cu preponderență, având 17 meciuri jucate în acest sezon.

ADO Den Haag are opțiunea de a-l cumpăra pe Andrei Rațiu la finalul sezonului. Aceeași opțiune a existat și în contractul de împrumut al unui alt român, Tudor Băluță, dar ea nu a fost activată, iar Băluță s-a întors la Brighton.

Marile cluburi din Spania au fost și cu ochii pe Rațiu. În trecut, fundașul român a dat probe pentru FC Barcelona, iar ziarul Marca a scris că și Real Madrid s-a interesat de el. Desigur, într-o primă fază, apărătorul ar fi urmat să evolueze pentru echipele secunde ale granzilor. Nu este exclusă nici transferul la un club din Liga I.

Leave a Comment