Amintirile bântuie ruinele Taberei Şcolare Meseşul

Construită în anul 1939, Cabana Învăţătorilor, cunoscută şi sub numele de Cabana Pionierilor sau, mai nou, Cabana Meseşul, s-a transformat într-o adevărată ruină.

Tabăra Şcolară Meseşul este, de mulţi ani, un loc uitat de lume, o locaţie în care accesul este interzis din 2004, an din care clădirile au intrat într-un proces de conservare. Clădirile care adăposteau cândva peste 120 de elevi şi profesori, veniţi chiar şi celălalt colţ al ţării, nu mai sunt cotrobăite acum nici măcar de animale. O stare deplorabilă care nu face altceva să scoată în evidenţă incompetenţa şi indolenţa de care au dat dovadă proprietarii care s-au perindat de-alungul anilor.

Cabana tuturor şi a nimănui

După şase ani de la construirea imobilului de pe Muntele Meseş, Cabana Învăţătorilor a trecut în proprietatea statului român, iar în anul 1960, clădirile au fost trecute în patrimoniul Intreprinderii Balneare Cluj. Nouă ani mai târziu, cabana s-a transformat în tabără şcolară, funcţionând în acest regim până în anul 2004, când a intrat într-un proces de conservare. De menţionat, însă, că, din 1990, tabăra a trecut în administrarea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj până în 2004, când a fost preluată de Agenţia Naţională pentru Sport şi Tineret (ANST). În urmă cu trei ani, Tabăra Meseş a trecut în administrarea Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport (DJST) Sălaj, însă, în luna februarie a anului 2011, a început un proces între DJST Sălaj şi Liga Sindicatelor din Învăţământul Sălăjean. „În februarie 2011, Liga Sindicatelor din Învătământul Sălăjean ne-a acţionat în instanţă, pretinzând faptul că acea clădire şi terenul de la Tabăra Meseş le-ar aparţine. În 15 septembrie 2011 a fost primul termen de judecată, urmând alte 9 astfel de termene, pe parcursul a doi ani. În 21 mai 2013, Tribunalul Salaj a adoptat o decizie nefavorabilă, prin care se hotărăşte că Tabăra Meseş ar aparţine Ligii Sindicatelor din Învăţământul Sălăjean”, ne-a relatat directorul DJST Sălaj, Adrian Fărcaş, într-un comunicat.
Acesta a mai spus că instituţia pe care o reprezintă a făcut recurs la Curtea de Apel Cluj, iar primul termen a fost programat în 2 octombrie 2013. DJST Sălaj a cerut, însă, amânarea: „Am depus, la termen, o cerere de amânare a judecatei, fiindcă dorim să ne angajăm un apărător, care să ne susţină în mod temeinic şi profesional recursul formulat. DJST Sălaj va întreprinde toate demersurile necesare pentru a se stabili de către instanţă apartenenţa şi situaţia juridică a taberei. În momentul în care instanţa de judecată va adopta o decizie sau hotărâre definitivă şi irevocabilă, instituţia noastră va fi obligată să o respecte în mod temeinic, indiferent dacă va fi una favorabilă sau nefavorabilă”, a mai menţionat directorul DJST Sălaj.
Dacă decizia Curţii de Apel Cluj va fi una favorabilă instituţiei pe care Fărcaş o reprezintă, primul lucru pe care-l va cere directorul DJST Sălaj va fi întabularea clădirii şi a terenurilor. „Vom solicita Ministerului Tineretului şi Sportului alocarea fondurilor necesare modernizării taberei şi punerea ei în funcţiune pentru a putea fi utilizată de cât mai mulţi tineri din judeţ şi din ţară. Dacă MTS nu ne va aproba solicitarea de finanţare, le vom cere acordul şi o să propunem Consiliului Judeţean Sălaj sau Primăriei municipiului Zalău transferarea taberei în administrarea lor, pentru a o reabilita şi a o moderniza”, intenţionează Fărcaş.

Ba-i a noastră!

De cealaltă parte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământul Sălăjean, Eusebiu Lehene, consideră că decizia dată de Tribunalul Sălaj este una corectă, iar Tabăra Şcolară Meseşul ar trebui să aparţină sindicaliştilor din învăţământ. „Tabăra Meseş aparţine de drept Ligii Sindicatelor din Învăţământul Sălăjean. Noi am dovedit că a fost construită pe terenul nostru şi cu sprijinul învăţătorilor din Sălaj”, a afirmat Lehene.
În cazul în care decizia finală va fi favorabilă Ligii Sindicatelor, liderul sălăjean intenţionează să construiască un centru de formare pentru cadrele didactice din învăţământ, dar şi spaţii de cazare. „Ar putea fi cazate atât cadrele didactice din Sălaj, cât şi cele venite din alte zone. Intenţionăm să facem şi spaţii de agrement, fiindcă în jurul cabanei există aproximativ trei hectare de pământ”, a mai dezvăluit Lehene.

În loc de cabană, o adevărată ruină

După mai bine de 70 de ani de la construcţie, Tabăra Meseş arată ca după război. Clădirile se află într-o stare deplorabilă. Pe lângă faptul că nu s-au mai făcut investiţii de foarte mulţi ani, hoţii au dat năvală de câte ori au avut ocazia şi au luat tot ce se putea fura, în spcial fierul vechi. Tabla de pe acoperişurile clădirilor lipseşte aproape în totalitate, geamurile sunt sparte, tavanele au căzut din cauza umezelii, iar sobele din teracotă au fost distruse. Popicăria şi sala de mese au fost distruse şi ele, iar din baza sportivă nu a mai rămas aproape nimic. Câteva saltele putrezite într-un colţ al unei clădiri ar vrea, parcă, să povestească istoria ultimilor ani. O istorie cruntă, de care şi-au bătut joc cei care au avut tabăra în administrare, de-a lungul anilor. Un imobil şi un loc despre care nu se ştie nici azi, după îndelungi procese, a cui proprietate este. Până se va afla cu exactitate proprietarul, vor mai trece, probabil, chiar ani, perioadă în care, din Tabăra Meseş, nu va mai rămâne nici măcar acea pancartă „îmbătrânită” de vreme pe care scrie ironic, şi astăzi, „Bine aţi venit în Tabăra Şcolară Meseşul”.

 

Leave a Comment