Abandon pentru Paula Todoran la Campionatul Mondial din China

Prezentă pentru prima dată la startul unui maraton din cadrul Campionatului Mondial de Atletism, atleta zălăuană Paula Todoran a fost nevoită de abandoneze cursa la kilometrul 32

Prima prezenţă a Paulei Todoran la startul cursei de maraton din cadrul unui Campionat Mondial a fost una cu ghinion pentru atleta de la Clubul Sportiv Municipal Zalău. Chiar dacă pregătirea pentru maratonul de la Beijing a decurs bine, iar sportiva a declarat că speră chiar să-şi îndeplinească baremul pentru Jocurile Olimpice din 2016, de la Rio de Janeiro, atleta pregătită de Mirel Seişanu a fost nevoită să abandoneze cursa după ce a parcurs mai bine de 30 de kilometri.
Antrenorul sportivei a explicat că sportiva ar fi suferit o criză biliară în timpul cursei, nemaiputând continua maratonul după kilometrul 32. „Am discutat cu ea imediat după terminarea cursei şi se pare că a suferit o criză biliară. Mi-a spus că a început să se simtă rău după primii 20 de kilometri. A forţat până la kilometrul 29, s-a oprit, a vomat, a stat două minute după care a încercat să continue cursa în speranţa că-şi va reveni, însă şi-a dat seama că nu mai poate şi a abandonat la kilometrul 32. Nu pot să-mi dau seama ce s-a întâmplat cu exactitate şi de la ce a făcut acea criză biliară”, a afirmat Mirel Seişanu.
Delegaţia României prezentă la Campionatul Mondial din China va ajunge în ţară miercuri. „Vom întrerupe pregătirea până când vom afla rezultatul analizelor pe care Paula le va face după ce va reveni în Zalău. Starea ei de sănătatea este cea mai importantă în acest moment. Abia după ce vom afla rezultatul vom stabili programul pentru perioada următoare”, a mai precizat antrenorul Paulei.
Atleta zălăuană mai are posibilitatea de a-şi îndeplini baremul pentru Jocurile Olimpice de anul viitor în această toamnă sau la începutul anului viitor. „Dacă rezultatul analizelor va fi bun, putem aborda un maraton în această toamnă sau în luna ianuarie a anului viitor. Pentru cel din luna ianuarie, va trebui însă, să facem o pregătire în altă parte decât în România, fiindcă va fi foarte greu ca Paula să alerge la 25 de grade, după ce se pregăteşte la o temperatură de zero grade”, a mai spus Seişanu.
La startul maratonului din cadrul Campionatului Mondial de la Beijing s-au aflat 67 de atlete, iar campioană mondială a devenit etiopianca Mare Dibaba, care a terminat cursa în două ore, 27 de minute şi 35 de secunde. Podiumul a fost completat de kenyanca Helah Kiprop, care a trecut linia de sosire la o secundă în spatele campioanei mondiale şi de Eunice Kirwa, care a parcurs cei peste 42 de kilometri în două ore, 27 de minute şi 39 de secunde.
Baremul pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro este de două ore şi 42 de minute, iar cel mai bun timp realizat de Paula Todoran în cursa de maraton este de două ore, 41 de minute şi 23 de secunde, înregistrat în 2014, la Bucureşti.

Beijingul nu le prieşte maratoniştilor români

Delegaţia României prezentă la ediţia a XV-a a Campionatului Mondial de Atletism a fost alcătuită din 17 sportivi, printre ei şi maratoniştii Marius Ionescu şi Paula Todoran. Din păcate, niciunul dintre cei doi nu a reuşit să termine cursa de maraton.
Marius Ionescu a fost primul român care a intrat în concurs la Campionatele Mondiale, dar atletul craiovean a abandonat cursa după ce a parcurs 30 de kilometri. 67 de sportivi au luat startul la maratonul masculin, dar numai 42 au terminat cursa.
Paula Todoran a trecut la punctul intermediar de 30 de kilometri după o oră, 59 de minute şi 28 de secunde, fiind al 53-lea timp, dar nu a mai ajuns la borna 35 de kilometri, fiind una dintre cele 13 sportive care a abandonat cursa.
Aerul din Beijing este cunoscut pentru gradul ridicat de poluare, iar această problemă a fost semnalată şi la Jocurile Olimopice din 2008.

Leave a Comment