A decedat o fostă glorie a Armăturii Zalău

Familia fostei echipei de fotbal, Armătura Zalău, a devenit mai săracă miercuri dimineaţa, după trecerea în nefiinţă a celui care a fost Mathe Arpad, unul dintre cei mai valoroşi jucători pe care i-a avut clubul de la poalele Meseşului în perioada anilor ’70.

Coleg, printre alţii, cu Vasile Stâncel la Armătura Zalău, Mathe a ajuns la Baia Mare în 1972, chiar la insistenţele lui Stâncel. „Era un jucător foarte bun şi, în acelaşi timp, foarte serios. Eram antrenor secund şi jucător la Baia Mare şi am insistat să-l duc şi pe Mathe, tocmai pentru că ştiam că este un fotbalist cu calităţi”, rememorează Vasile Stâncel.
După un sezon petrecut la formaţia maramureşeană, „Arpi” a revenit la Armătura, iar evoluţiile sale au stârnit atenţia conducătorilor de la Olimpia Satu Mare, care au decis să-l transfere la echipă. Olimpia evolua la acea vreme în Divizia B (actuala Liga a II-a, n.r.), dar la scurt timp avea să promoveze pe prima scenă a fotbalului românesc.
Mathe Arpad a evoluat peste zece partide în Divizia A cu Olimpia Satu Mare, însă, ghinionul a făcut ca acesta să sufere o fractură la picior, ce avea să-l ţină mult timp departe de gazon. Şi-a reziliat contractul cu Olimpia, întorcându-se la Zalău, iar ultimii ani din carieră i-a petrecut la Minerul Sărmăşag, formaţie la care evoluau la acea vreme: Bârjac, Sebeni, Buzdug, Boldan, Man, Mureşan, Maşlinca şi Boitor. „Tot eu l-am dus şi la Sărmăşag, la începutul anilor ’80, când eram antrenor la echipă”, îşi aminteşte Stâncel.
La Armătura Zalău, Mathe Arpad i-a avut colegi, printre alţii, pe Mircea Cornaci, fraţii Bumbuţ, regretaţii Marian Grigore şi Vaida Andrei, Zoli Ardelean, Sandu Muntean şi Ioan Chiş.
A fost lovit de o boală cruntă cu care nu a mai putut lupta, încetând din viaţă la vârsta de 58 de ani.
Înmormântarea va avea loc vineri, de la ora 12, în comuna Tihău, unde Mathe Arpad se stabilise împreună cu familia.

Leave a Comment