Zeci de politisti salajeni, certati cu legea

Zeci de politisti salajeni, certati cu legea

Tot mai multi politisti din judetul Salaj au probleme cu legea. Anul trecut, aproximativ 20 dintre acestia au fost implicati in evenimente care le-au adus fie dosare penale cercetate de procurorii Directiei Generale Anticoruptie, fie mustrari pentru neindeplinirea atributiilor de serviciu.

Aproape douazeci de politisti salajeni au fost implicati, anul trecut, in fapte care le-au adus pedepse aspre pentru neinde-plinirea atributiilor de serviciu si dosare de cercetare penala instrumentate de ofiteri din cadrul Directiei Generale Anticoruptie.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj, Maria Cristea, a declarat ca 14 dintre acestia sunt personal din cadrul inspec-toratului. In cursul anului trecut, fenomenul disciplinar a fost monitorizat in permanenta. Astfel, pentru abateri de la normele de conduita, doi ofiteri si sase agenti de politie au fost sanctionati disciplinar. Dintre acestia, sase au primit mustrare scrisa, unul a primit decizia de amanarea promovarii in functii sau grade profesionale pe o perioada de trei ani si unul diminuarea drepturilor salariale cu 5 la suta pe o perioada de doua luni, a declarat purtatorul de cuvant.

Potrivit aceleiasi surse, tot in randul celor 14 sus amintiti se incadreaza si sapte politisti din cadrul IPJ Salaj gasiti vinovati, in cursul anului trecut, de producerea unor accidente de circulatie soldate cu raniti. In contextul producerii unor accidente rutiere, uneori cu consecinte grave, in care este implicat personalul inspectoratului, s-au inregistrat 16 evenimente, soldate cu doi raniti grav si trei raniti usor. In sapte dintre aceste cazuri, cercetarile au stabilit ca vinovati de producerea accidentelor au fost politistii care se aflau la volanul autoturismelor si care au efectuat depasiri neregulamentare, a afirmat Cristea, adaugand ca in niciunul dintre aceste accidente nu a fost vorba despre conducere sub influenta bauturilor alcoolice.

Totodata, Maria Cristea a mentionat ca faptele savarsite de politisti si mentionate anterior nu sunt infactiuni, prin urmare nu se incadreaza la fapte de natura penala. Cazurile sunt astfel in cercetare administrativa, fiind solutionate de catre lucratorii Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Salaj.

Cinci politisti, cercetati penal pentru luare de mita

Totusi, exista la nivel de judet si cinci cazuri in care cinci politisti s-au ales cu pedepse mult mai grele, fiind pusi dupa gratii pentru faptele savarsite. Este vorba de cinci agenti de politie in cadrul Postului de Politie Transport Feroviar Jibou, cercetati de ofiterii din cadrul Directiei Generale Anticoruptie pentru savarsirea unor fapte de coruptie.

Povestea furtului de combustibil a intrat in atentia procurorilor salajeni in ianuarie 2010. La vremea respectiva, ofiterii din cadrul Directiei Generale Anticoruptie – Serviciul Judetean Anticoruptie Salaj au sesizat Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj cu privire la faptul ca politisti din cadrul Postului de Politie Transport Feroviar Jibou pretindeau si primeau de la angajati ai Societatii Nationale Transport Feroviar Calatori

Leave a Comment