Zeci de accidente de muncă în Sălaj

Numărul accidentelor de muncă înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj în cursul anului trecut a fost de 30, în scădere comparativ cu anul 2019, când au fost înregistrate 33. Din cele 30 de accidente, șase au fost în domeniul construcțiilor reprezentând 20 la sută din numărul total al accidentelor înregistrate. Din fericire, în 2020 în județ nu a fost înregistrat niciun accident de muncă soldat cu deces. Potrivit reprezentanților ITM Sălaj, pe parcursul acestui an instituția derulează campania națională de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor. „În activitățile desfășurate în cadrul acestui sector lucrătorii se confruntă, de multe ori, cu factori de risc de accidentare uneori cu consecințe grave. Campania va urmări în special modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor, respectiv implementarea măsurilor necesare pentru asigurarea securității și sănătatea lucrătorilor care își desfășoară activitatea în șantierele temporare sau mobile”, au precizat reprezentanții ITM Sălaj. În cadrul controalelor se va pune accent pe creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor cu privire la obligativitatea respectării prevederilor legale de protecție a muncii, în special în prevenirea riscului de cădere de la înălțime. De asemenea, angajatorii vor fi îndrumați să creeze condiții pentru creșterea nivelului de securitate în procesul muncii.

Pe șantiere, obligatoriu echipamente corespunzătoare

Pentru a reduce riscul de accidentare, angajatorii au obligația de a asigura pe șantiere echipamente de muncă corespunzătoare, de a monta sisteme de protecție colectivă (schele, pasarele, balustrade, platforme sau plase de prindere dimensionate corespunzător și suficient de solide pentru a împiedica respectiv opri căderile de la înălţime), de a completa și adapta în funcție de evoluția lucrărilor “Planul propriu de securitate și sănătate”. Lucrătorilor le revine obligația de a folosi echipamentul individual de protecție: centuri de siguranţă sau alte mijloace de ancorare, căşti și bocanci.

One Thought to “Zeci de accidente de muncă în Sălaj”

  1. Anonim

    Nu se verifica nimic.Sunt povesti.In vacanta de vara pe multe santierese puteau vedea elevi veniti din localitatile invecinate care munceau zi de zi cu ”forme legale” nu mai vorbesc ca majoritatea muncitorilor ”au” cel putin un contract de zilier.
    Cate contracte de zilieri sunt inregistrate zilnic ? Faceti o compatratie doar cu nr. santierelor de dimensiuni mici deschise(case, blocuri etc) deschise si o sa aveti dimensiunea muncii ”la negru”.
    Spor la treaba domnilor inspectori.

Leave a Comment