Zălăuanii aflați sub risc social major duc dorul pachetelor cu alimente UE

Câțiva ani la rând, sălăjenii aflați sub risc social au beneficiat de pachete cu diverse alimente de bază, venite din partea Uniunii Europene. Categorii de persoane care o duc foarte greu, de multe ori de pe o zi pe alta, cum ar fi pensionarii cu venituri extrem de mici, veteranii și văduvele de război, persoanele cu diferite dizabilități, familii aflate sub un risc social mare, au reușit să primească cutii ce conțineau pachete cu diverse alimente cum ar fi paste făinoase, carne de porc și care ne vită la conservă, ulei de floarea soarelui, mălai, făină, zahăr și miere de albine precum și câteva produse de igienă, însă aceste ajutoare au fost sistate începând din 2017. Deși am solicitat, în urmă cu peste o lună, Guvernului României, un răspuns lămuritor cu privire la sistarea acestui ajutor, iar reprezentanții Guvernului ne-au promis și un răspuns, acesta nu a mai venit.

 Executivul “lucrează” la caietul de sarcini

Un răspuns oficial nu există în acest moment. Ultima “lămurire” a venit de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) în primăvara anului trecut. ”În anul 2017 nu au fost acordate pachete cu produse alimentare și produse de igienă, în prezent lucrându-se la caietul de sarcini. Licitațiile pentru stabilirea firmelor care vor furniza aceste pachete se vor organiza după finalizarea întocmirii dosarului de achiziție publică. Informaţii referitoare la perioada de distribuţie, respectiv, distribuţia la nivel local a acestor pachete către destinatarii finali, pot fi obţinute de la sediile unităților administrativ teritoriale de pe raza localităţii de domiciliu (primării)”.

Așadar, toți cei care ne întreabă ce se întâmplă cu ajutoarele alimentare de la UE, trebuie să știe că, pentru anul 2017, aceste ajutoare nu s-au acordat și nici nu se vor mai acorda, retroactiv, iar pentru acest an nu se știe cu exactitate dacă și când se vor acorda. Programul pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) beneficiază de un fond de peste 518,8 milioane euro, pentru o perioadă de 7 ani- între 2014 şi 2020. Contribuţia bugetului Uniunii Europene este de 85%, iar cofinanţarea de la bugetul naţional este de 15%. În România, există aproape 4 milioane persoane defavorizate.

Printre acestea, se numără pensionarii cu venituri reduse, inclusiv, invalizii, veteranii şi văduvele de război cu venituri de până la 450 lei/lună inclusiv, persoanele cu handicap grav şi accentuat, care nu beneficiază de îngrijire în servicii sociale în regim rezidenţial şi persoanele fără venituri sau ale căror venituri nete lunare realizate sunt de până la 450 lei/lună/persoană.

Peste 8.700 de zălăuani beneficiau de aceste pachete

Reprezentanții Primăriei Zalău ne-au comunicat faptul că aceste ajutoare nu se mai acordă în prezent, deși, de multe ori, la punctul de distribuție din Brădet sunt adesea văzuți vârstnici care vin și încearcă să afle dacă pe ușa depozitului de la punctul termic de lângă blocul N6 nu este pus și un anunț care să le aducă vești bune.

“În acest moment nu se cunoaște motivul pentru care nu se mai acordă ajutoare europene. Beneficiarilor de pe raza municipiului Zalău li s-au distribuit pachete cu alimente în două etape, după cum urmează: în prima etapă, pe listele inițiale au beneficiat un număr total de 5.268 persoane (10.536 cutii cu alimente); în a doua etapă, în perioada 2015 – 2016, pe listele suplimentare au beneficiat un număr de 3.514 persoane (3.514 cutii cu alimente). În total, au beneficiat de aceste ajutoare 8.782 persoane ( cu un total de 14.050 cutii cu produse alimentare și de igienă)”, se arată în răspunsul municipalității la solicitarea cotidianului nostru. Prin urmare, cu siguranță, și acest an va trece fără aceste ajutoare pentru cei săraci sau cei pe care viața i-a adus în diferite situații deosebite, iar pe ușa depozitului “Ajutoare Europene” din Brădet se va găsi același lacăt, pus în urmă cu doi ani.

 

 

One Thought to “Zălăuanii aflați sub risc social major duc dorul pachetelor cu alimente UE”

  1. Anonim

    si ce contineau aceste pachete bunavointa celor care nu doreau sa fie angajat numai cu anumite conditii favorabile si fara acte de provenienta a locului de munca recunoscut si acceptat nu fortat deci in concluzie mancare la caini

Leave a Comment