Vești bune pentru angajați! Se dau lunar 650 de lei în plus la salariu, dacă te încadrezi

Vești bune pentru angajații din România, cel puțin pentru cei care se încadrează, deoarece aceștia vor primi de la stat 650 de lei în plus la salariu, alături de o prevedere care nu permite angajatorilor să îi dea afară în această perioadă.

Stimulentul de inserţie este suma de bani pe care o primesc angajaţii părinţi care se întorc la muncă înainte de finalul concediului de creştere a copilului. Aşa după cum stabileşte legislaţia în vigoare, stimulentul de inserţie nu se poate cumula cu indemnizaţia de creştere a copilului, iar persoanele care primesc stimulent de inserţie nu pot fi concediate.

În cazul în care părinţii aflaţi în concediul de creştere a copilului vor să se întoarcă mai repede la serviciu, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, au dreptul să primească o sumă de bani pe lângă salariul lunar, sumă ce poartă numele de stimulent de inserţie, scrie avocatnet.ro. Astfel, părinţii care renunţă la concediul de creştere a copilului şi se întorc mai repede la muncă au dreptul de a primi 650 de lei lunar.

“Începând cu drepturile lunii aprilie 2017, cuantumul stimulentului de inserţie se stabileşte la 650 lei”, este prevăzut în varianta în vigoare a OUG nr. 111/2010.

După cum se stipulează în legislaţia actuală, persoanele care se întorc mai repede la muncă nu pot fi concediate pe toată durata în care primesc stimulentul de inserţie. Potrivit OUG nr. 111/2010, angajatorului îi este interzis să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul “salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie”.

Totodată, nici persoanele aflate în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copilului cu handicap) nu pot fi concediate. Această interdicţie se poate extinde o singură dată, cu şase luni, după revenirea definitivă a salariatei sau salariatului la muncă.

Nerespectarea acestor obligaţii poate aduce angajatorilor sancţionarea cu amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.

Totuşi, există şi situaţii în care se poate face excepţie de la această regulă. Este vorba, mai exact, despre situaţiile în care angajatorul se află în procedură de reorganizare judiciară sau faliment. Astfel, în aceste situaţii, concedierea angajaţilor care beneficiază de stimulent de inserţie sau se află în concediu pentru creşterea copilului este permisă.

Alte articole

One Thought to “Vești bune pentru angajați! Se dau lunar 650 de lei în plus la salariu, dacă te încadrezi”

  1. Anonim

    Ce năsărîmbă a guvernului Dragnea-Volkov mai e și asta? Ce denumirea sulii e „stimulent de inserție”?

Leave a Comment