Ungaria va administra populaţiei vaccinul Sputnik V, fără autorizaţia Agenţiei Europene a Medicamentului

Comisia Europeană a confirmat că Ungaria va avea voie să administreze vaccinul rusesc împotriva COVID-19, Sputnik V, pentru cetăţenii săi, fără a avea încă o autorizaţie de la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), scrie g4media.

Mai exact, autorităţile ungare vor putea utiliza o procedură de urgenţă prevăzută de reglementările europene care permite statelor membre să testeze pe teritoriile lor vaccinuri care nu au încă aprobarea centralizată a acestui organism european, deşi într-un mod „limitat” şi „temporar”.

„Într-o situaţie de urgenţă, un stat membru poate autoriza într-un mod limitat un vaccin şi distribuirea acestuia către cetăţeni”, a explicat într-o conferinţă de presă principalul purtător de cuvânt al executivului comunitar, Eric Mamer, care a precizat că în aceste cazuri medicamentul poate fi furnizat numai în interiorul graniţelor ţării care a optat pentru această procedură.

În acest fel, guvernul lui Viktor Orban are mână liberă pentru a utiliza vaccinul rusesc împotriva COVID-19, Sputnik V, pe care autorităţile ungare au început deja să îl folosească pentru a-i verifica gradul de toleranţă şi eficacitate, fără să aştepte o evaluare de la EMA.

Purtătorul de cuvânt al departamentului Sănătăţii al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker, a explicat în aceeaşi apariţie din presă că, în aceste cazuri, statele membre sunt însărcinate cu efectuarea „evaluării” relevante şi, prin urmare, lor le revine „întreaga responsabilitate” în acest sens.

În orice caz, executivul comunitar a subliniat că este „esenţial” să existe „transparenţă maximă” în proces. „De aceea, credem că este important ca EMA să fie implicată în procesul de validare a vaccinului”, a subliniat Mamer.

În afara procedurii de urgenţă, ruta „centralizată” pentru autorizarea vaccinurilor biotehnologice include o recomandare „obligatorie” din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente înainte ca acestea să poată fi distribuite în Uniunea Europeană. Acesta este şi cazul, de exemplu, al tuturor vaccinurilor pe care Bruxelles-ul le-a negociat pentru achiziţionarea a şase dintre ele în avans.

Luni, Ungaria a primit primele mostre de vaccin Sputnik V, după cum a confirmat ministrul ungar de Externe Peter Szikarto, iar autorităţile ţării au început deja testarea acestuia pentru a-i verifica siguranţa şi eficacitatea.

Sursa: www.bursa.ro

4 Thoughts to “Ungaria va administra populaţiei vaccinul Sputnik V, fără autorizaţia Agenţiei Europene a Medicamentului”

 1. Anonim

  De apreciat Ungaria in frunte cu, conducătorii ei!!! Adevărați patrioți!!! Nu curată ouă Uniunii Europene ca și ai nostrii!!! Cei ce ne conduc sunt niște slugi și niște pupincuristi care tremura de frică!!!

 2. Anonim

  Foarte bine! De apreciat poporul maghiar in frunte cu , conducătorii lor!!! Nu curată oua uniunii europene Ai noștri conducători sunt niște lingâi și pupincuristi care tremura la tot ce ne dictează UE!! Si SUA!!!

 3. Anonim

  Unguri pot merge in state fără vize pe când noi ….Noi cu scutul p… de la Deveselu!!! Ungaria și Polonia singurele state care iau atitudine împotriva UE!!! Pe când ai nostrii conducători sunt ca și cățelușii!!! Sunt niște netrebnici!!!

 4. Anonim

  Dumnezeu sa-i ierte.Sa le fie Sputnik-ul usor.Voua astora de mai sus,nu va doresc altceva decat acelasi vaccin pe care-l proslaviti.Slava!!!

Leave a Comment