Un zvon a băgat isteria în zălăuani: vin refugiaţii la Zalău?

Mai mulţi cititori ne-au contactat telefonic sau prin poşta electronică, toţi având aceeaşi nedumerire, legată de o informaţie care circulă de câteva zile prin Zalău. Aceea că Unitatea Militară ar urma să găzduiască în perioada următoare grupuri de refugiaţi. Zvonul a pornit de la faptul că Unitatea Militară a început, în urmă cu puţin timp, o acţiune de fortificare a gardului unităţii, prin adăugarea la cel existent a unui alt gard, pe înălţime, din material metalic asemănător sârmei ghimpate. Locuitorii din cartierul pe raza căruia se află şi Unitatea Militară 01483, și nu numai, au intrat în “trepidaţii” când au văzut cum un gard „sănătos” se adaugă unui gard deja existent, pe toată lungimea lui. Făcând  comparaţie cu imaginile din alte ţări, unde sârma ghimpată şi concertina au devenit un mijloc de apărare a graniţelor şi obiectivelor împotriva invaziei necontrolate de refugiaţi, unii cetăţeni au fost convinşi că se pune la cale o tabără de refugiaţi (lucru oricum greu de crezut că s-ar fi putut realiza în cadrul unei unităţi militare).

Astfel încât zvonul- ca orice zvon rău- a băgat spaima în mulţi localnici. Răspunsul este, cel puţin deocamdată, categoric nu! Nu vom avea tabără de refugiaţi în Zalău, iar autorităţile nu au pe birouri niciun plan, strategie sau măcar propunere din partea celor mai mari ca ei, în acest sens. Centrul Militar Judeţean spune categoric nu, “nu există nici măcar în faza de idee o asemenea posibilitate”. Răspunsul a venit ferm şi din partea UM 01483 din Zalău, obiectivul în… cauză.  Maiorul Ştefan Constantinescu, şeful departamentului de relaţii cu presa al unităţii ne-a spus categoric faptul că acest zvon nu are nicio legătură cu lucrările care se desfăşoară în cadrul unităţii. “Acest gard, confecţionat dintr-un material metalic asemănător sârmei ghimpate însă mult mai eficient şi cu un alt aspect, face parte dintr-un proiect început în anul 2011, pentru implementarea unor măsuri suplimentare de securitate al obiectivelor militare de pe raza judeţului.

Este vorba, pe lângă alte măsuri, de suplimentarea gardului existent cu un alt gard metalic, denumit “concertină”, pus în scopul de a opri accesul neautorizat în perimetrul unităţii. Acelaşi lucru îl facem şi la depozitul de garnizoană de pe Dealul Morii. Aceste lucrări şi măsuri de suplimentare a gradului de securitate nu au nicio legătură cu vreun proiect legat de refugiaţi, vă daţi seama că o unitate militară ar fi ultimul loc în care s-ar pune problema campării unor astfel de grupuri”, a subliniat maiorul Constantinescu. “Oamenii trebuie să stea liniştiţi şi să se gândească mai bine atunci când propagă, fără niciun fundament, astfel de zvonuri care pot induce o stare de nelinişte nejustificată  în rândul populaţiei”, a conchis ofiţerul.

La rândul ei, Prefectura infirmă categoric aceast zvon şi spune că nu există în acest moment un astfel de proiect pe raza judeţului Sălaj. Reprezentanţii instituției au spus că nu există niciun proiect de acest gen şi că lumea nu trebuie să intre în panică la auzul unor simple zvonuri.

 

 

4 Thoughts to “Un zvon a băgat isteria în zălăuani: vin refugiaţii la Zalău?”

 1. Ghiorghica Floari din Catal

  Da refujieti,oaricine,din sursa foarte,foarte sigure,da secrete,ni-o grait in soapta la cativa insi de incredire, ca aistia au de gand sa faca acolo lagar de concintrare…no videti?!

 2. Tăunul

  Refugiaţii trebuie cazaţi în Bucureşti, acolo unde stau guvernanţii care au acceptat refugiaţi, cu familiile lor. Spun asta deoarece Rmânia nu are obligaţii în acest sens. Deşi au fost mulţi mitici care cădeau în cur la „revoluţia” arabă, noi nu am participat cu armată pentru înlăturarea dictatorilor Hussein şi Gadafi. Aceşti doi dictatori au zdrobit fără milă, zeci de ani, pe revoluţionari care erau, de fapt, criminalii ISIS. Cine a semănat vânt, să culeagă furtuna iar dacă avem guvernanţi slugarnici atunci să îi ducă în Bucureşti pe refugiaţii alungaţi de la casele lor de criminalii ISIS !

 3. Anonim

  In Italia sunt pline unitatile militare de emigranti, si majoritatatea sunt adusi noaptea farà sa stie nimeni, sper sa nu ne trezim intr-o dimineata cu unitatea plina…..

 4. Ovi

  Oricum nu le place in Romania, nu au drepturi ca in Germania. Nu le place munca, nu vor sa faca afaceri, nu vor sa faca nimic decat sa impuna. Nu vor sta in saracie, de la saracie au plecat.

Leave a Comment