Un angajat la stat a ajuns să câștige cu 60 la sută mai mult decât unul la privat

Diferența dintre salariile de la stat și cele din mediu privat s-a triplat în ultimii trei ani. Așa arată statisticile oficiale. De exemplu un angajat la privat câștigă, în medie, cu 60 la sută mai puțin decât un angajat din administrația publică.

Iar prognozele statului arată că aceste diferențe vor continuă să crească – la fel și numărul celor care se angajează în primării, ministere și prefecturi.

Știți câți bani ia, în medie, în mâna un angajat în administrația publică? Institutul Național de Statistică susține că, în iulie, leafa unui angajat în administrație a fost de peste 4.200 de lei. Cu 1.300 de lei mai mult decât un profesor.

În partea cealaltă, angajatul de la privat câștigă în medie, în mână, 2.600 de lei. Ca să-l ajungă pe colegul funcționar, privatul trebuie să mai pună 60 la sută în plus la leafă. Statul a devenit un angajator foarte bun-platnic, problema este că, pentru că aceste salarii uriașe să poată fi plătite, cei de aici, din mediu privat, trebuie să muncească foarte mult, deși nu au parte de majorări de lefuri spectaculoase.

Salariile de la stat au fost mereu mai mari decât în privat în ultimii 5 ani, pentru că la stat lucrează foarte puțini cu salariul minim pe economie. Dacă în 2016, diferența dintre salariul brut în mediul bugetar și salariul brut în privat era de doar 427 de lei, trei ani mai târziu, diferența s-a triplat la 1.285 de lei.

Iar anul viitor această distanță între stat și privat crește și mai tare, arată datele Comisiei Naționale de Prognoza. Astfel că, în 2019, diferența va fi de 36 la sută.

Ca să vedem unul dintre cele mai importante efecte ale acestor majorări de lefuri, mai ales în mediu bugetar, dar au fost creșteri și la privat, ne uităm pe un grafic de la Banca Națională. Productivitatea muncii – adică randamentul angajaților, cât de mult produc față de cât de mult plătește firma/instituția pentru ei – este la pământ, cel mai mic din 2012 încoace.

Ori asta arată că unii angajați care stăteau și tăiau frunze la câini pentru 1.500 de lei, astăzi taie la fel de multe frunze și pentru 3.000 de lei.

One Thought to “Un angajat la stat a ajuns să câștige cu 60 la sută mai mult decât unul la privat”

  1. Anonim

    cine-i mai proasta veorica dancila sau maria marc?

Leave a Comment