Turismul salajean o ia la vale

Statistic si oficial, nu prea se poate vorbi in Salaj despre o evolutie a structurilor de primire turistica cu functiuni de cazare turistica. Asta, cu toate ca mai nou vedem fel de fel de vile si vilisoare care se construiesc cu avant mare, susotindu-se despre ele ca vor fi pensiuni turistice.

Dar, cum am spus, cifrele arata cu totul altceva. Potrivit statisticilor judetene, in Salajul anului 2004 au existat doar 20 de asemenea structuri, configurate in cinci hoteluri si moteluri, un camping cu unitati de tip casuta, trei vile turistice si bungalouri, doua tabere de elevi si pentru prescolari, trei pensiuni turistice urbane si sase pensiuni turistice rurale. Categoriile sate de vacanta sau hanuri turistice – cabane turistice, Salajul nu dispunea in acea vreme de nici o structura turistica, asa cum, de altfel, nici in prezent nu exista asemenea structuri in judet.

Doar dupa trecerea unui an, numarul pensiunilor turistice rurale s-a diminuat cu trei, astfel ca in 2005 aveam de a face doar cu 17 structuri de primire turistica. In 2006, de pe firmamentul acestor tip de structuri dispare un hotel, dar apare o pensiune urbana noua, iar potrivit ultimelor date statistice (15 martie 2007), prezentul ne-a lasat si fara unicul camping existent, cu unitati de tip casuta si fara o tabara scolara pentru elevi si prescolari.

Directorul Directiei Judetene de Statistica Salaj, Elena Muresan, ne-a explicat ca aceste date au fost cele trimise de catre Institutul National de Statistica, in categoria structurilor de primire turistica, cu functii de cazare turistica, fiind mentionate doar cele care au fost evaluate cu stele, de catre Agentia Nationala de Turism.

Leave a Comment