Trei proiecte sălăjene inovatoare au intrat în competiţia naţională „Ro Smart în Ţara lui Andrei”

Trei proiecte din judeţul Sălaj au intrat în competiția națională de proiecte „RO SMART în Țara lui Andrei”, care susţine inițiativele ce folosesc inteligent tehnologia pentru a construi comunități sustenabile în România.

„În competiția RO SMART finanțăm proiecte în care tehnologia e pusă în slujba oamenilor și rezolvă problemele cu care se confruntă societatea, eficientizează consumul de resurse, îmbunătățește serviciile publice, crește calitatea vieții cetățenilor sau reduce cheltuielile pe termen mediu și lung pentru comunitate. Pentru a crește satele și orașele din România cu ajutorul tehnologiei, căutăm soluții smart în domeniile: educație, infrastructură, sănătate, siguranță, transport, agricultură, energie și mediu.

Proiectele trebuie să fie dezvoltate pentru binele comunității și să aibă impact în rândul cât mai multor cetățeni”, susțin reprezentanții platformei „Țara lui Andrei”. Câştigătorii pot primi până la 45.000 de euro și consultanță pentru implementare.

Staţii de autobuz şi sisteme electronice de informare, la Marca

La categoria Transport, administrația locală din Marca s-a înscris cu proiectul „Fii Informat! Circulă În Siguranță! Ajungi Sănătos Acasă!”, ce prevede amenajarea de staţii de autobuz în satele aparţinătoare – Leşmir, Porţ, Şumal şi Marca, având în incintă un Info Point (sistem electronic de informare). Prin intermediul acestui Info Point, localnicii vor avea acces la informații despre programul de circulație al autobuzelor și al microbuzelor școlare, le vor fi prezentate imagini privind reguli de deplasare în siguranță şi vor avea acces la informații de interes public, prin conectarea la website-ul primariei.

„Proiectul se dorește a fi unul în care siguranța, informarea și tehnologia, vor merge braț la braț. În comuna Marca, stațiile de autobuz nu sunt autorizate, semnalizarea rutieră este rudimentară, iar informația este greu accesibilă populației”, explică primarul Ioan Şumălan.
Acesta a mai precizat că pentru a asigura o circulație în siguranță atât pentru autoturisme cât și pentru pietoni, vor fi montate indicatoarelor rutiere moderne (indicatoare reflectorizante echipate cu lămpi cu LED), vor fi amenajate trecerile de pietoni, iar în apropierea lor vor fi montate limitatoare de viteză. „Trecerile de pietoni vor fi marcate cu indicatoare rutiere moderne semnalizate luminos, care vor avea ca sursa de alimentare panouri fotovoltaice”, explică edilul.

Şcoala „Iuliu Maniu” vrea spaţii multifuncţionale

În domeniul „Educaţie”, unde competiţia este acerbă, fiind înscrise 62 de proiecte, îşi încearcă norocul şi Şcoala Gimnazială „Iuliu Maniu” din Zalău. „Arhitectul Orașului Meu” are ca scop modernizarea şi dotarea unor spaţii multifuncţionale pentru derularea facilă a activităţilor de cercetare, documentare şi informare, ce va stimula imaginaţia şi aptitudinile creatoare ale copiilor. Acest lucru, susţine directorul unităţii de învăţământ Camelia Duma, va genera pe termen mediu și lung creșterea gradului motivațional al elevilor pentru învățare și dezvoltare și implicit reducerea absenteismului și a ratei abandonului școlar, atragerea unor parteneriate în domeniul inovaţiei şi creativităţii între mediul şcolar şi universităţi, agenţi economici sau autorități locale.

Proiect pentru pacienţii cu boli rare

Cel de-al treilea proiect – Rare Hub – Sistem naţional de conectare şi îngrijire a bolilor rare – a fost depus la domeniul „Sănătate” de către sălăjeanca Dorica Dan, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Boli Rare din România. Iniţiativa îşi propune „să conecteze resusele care există la nivel naţional pentru îmbunătăţirea accesului la diagnostic şi îngrijire pentru pacienţii cu boli rare din România”, explică Dorina Dan. Principalele obiective ale proiectului vizează construirea unui manager de caz virtual pentru pacienţii cu boli rare; implementarea sistemului virtual în cadrul unui proiect-pilot care include comunicarea pacienţilor cu serviciile de care au nevoie, cu sprijinul managerilor de caz şi a managerului de caz virtual din judeţele Sălaj, Bihor, Cluj, Timiş, Dolj, Iaşi şi municipiul Bucuresti, precum şi îmbunătăţirea accesului la informare privind bolile rare şi promovarea proiectului.

Cei care doresc să susţină proiectele amintite le pot vota, până în 15 noiembrie, pe site-ul taraluiandrei.ro/ro-smart. Votul publicului înseamnă 20 la sută din punctajul unui proiect în prima etapă a competiției RO SMART. După votul publicului și prima evaluarea a juriului, proiectele ajung în etapa a doua, cea în care inițiatorii de proiecte vor susține ideea în fața juriului și vor primi punctajul final în cadrul competiției. Proiectele câştigătoare vor fi anunţate în 24 noiembrie.

Leave a Comment