Tranzitul românilor prin Ungaria nu va fi afectat de închiderea graniţelor sale

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu omologul său ungar Peter Szijjarto, în continuarea demersurilor întreprinse de Ministerul Afacerilor Externe pentru obţinerea din partea autorităţilor ungare a clarificărilor privind informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la adoptarea în perioada următoare de noi măsuri restrictive pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, scrie Radio Europa Liberă. Ministrul Bogdan Aurescu i-a cerut lui Peter Szijjarto informaţii privind conţinutul exact al măsurilor vizate, insistând asupra luării în considerare a impactului acestora asupra cetăţenilor români care tranzitează Ungaria, precum şi în privinţa cetăţenilor români – lucrători transfrontalieri.
În cadrul discuţiei a fost obţinută confirmarea, din partea ministrului Peter Szijjarto, că tranzitul cetăţenilor români prin Ungaria, respectiv accesul cetăţenilor români – lucrători transfrontalieri nu vor fi afectate. Astfel, conform oficialului ungar, tranzitarea teritoriului Ungariei va fi permisă în continuare în aceleaşi condiţii şi se va face prin aceleaşi puncte de trecere ale frontierei şi pe aceleaşi culoare rutiere stabilite. A arătat că regulile preconizat a fi schimbate se referă la intrarea în Ungaria ca destinaţie finală a călătoriei. De asemenea, a sugerat ca autorităţile poliţieneşti de resort din cele două state să menţină un contact apropiat în perioada imediat următoare pentru eventuale clarificări tehnice.
Ungaria a anunţat închiderea graniţelor sale pentru străini, de la 1 septembrie, pentru a reduce creşterea infecţiilor cu coronavirus, iar cetăţenii care se întorc din străinătate vor trebui să intre în carantină, a anunţat vineri Gergely Gulyas şeful cabinetului premierului Viktor Orban, citat de Reuters. Oficialul a spus că cetăţenii maghiari pot scăpa de carantina de 14 zile doar dacă furnizează două teste COVID negative. Excepţie de la regulă vor face convoaiele militare şi tranzitul umanitar, precum şi călătoriile de afaceri sau diplomatice.
Guvernul a avut în vedere diferite reguli cu privire la modul în care fanii ar putea fi lăsaţi să participe la meciul Supercupei UEFA dintre Bayern Munchen şi Sevilla, la Budapesta, pe 24 septembrie, a adăugat Gulyas.

Leave a Comment