Tot mai mulţi copii ajung la orfelinat

Inspectorii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj vor prelua de urgenţă, în aceste zile, şi vor duce în Centre sociale trei copii de care părinţii nu pot sau nu vor să mai aibă grijă. Doi dintre micuţi sunt fraţi ai căror mamă, bolnavă de schizofrenie, nu le poate asigura condiţii decente de trai, a declarat directorul DGASPC Sălaj, Violeta Milaş. „Este vorba de o fetiţă de doar 2 ani şi un băieţel de 4 ani din localitatea Gârcei. Mama este o tânără diagnosticată cu schizofrenie, care locuieşte cu copiii într-o casă neîncălzită. Deşi avea lemne şi produse alimentare, mama le-a vândut în sat. Îngrijorat de întreaga situaţie şi simţind că lucrurile scapă de sub control, bunicul copiilor – care locuieşte vizavi – ne-a sesizat şi ne-a cerut să îi luăm într-un Centru social”, a declarat Violeta Milaş.
Pentru a o convinge, însă, pe tânăra mamă să îşi dea copiii în grija statului, asistenţii sociali au trebuit să ducă o adevărată muncă de lămurire. „Am reuşit într-un final să o facem să înţeleagă că micuţilor le va fi mai bine într-un Centru social. Îi vom lua în regim de urgenţă şi îi vom duce la Cehu Silvaniei”, a declarat Violeta Milaş.
Un alt copil, de numai un an şi şase luni, va fi preluat şi instituţionalizat de inspectorii DGASPC după ce mama – o femeie din Chieşd – a contactat conducerea instituţiei şi a declarat că nu poate avea grijă de el. „Mama ne-a sunat că vrea să îl dea în grija statului şi că ne aşteaptă să mergem să îl luăm. Îl vom aduce în Centrul social pe care îl avem în Zalău”, a declarat Violeta Milaş.
Recent, într-unul din centrele maternale pe care le are deschise DGASPC Sălaj au ajuns şi două tinere mămici depistate cu afecţiuni psihice, una din ele având un bebeluş de trei luni, iar alta – un nou-născut de trei săptămâni. De asemenea, în ianuarie, aproximativ zece copii au fost luaţi din familii şi duşi în Centre sociale din judeţ.

Alte articole

One Thought to “Tot mai mulţi copii ajung la orfelinat”

  1. Corina Gefeller

    existe posibilitatea de adpotie pentru acesti copii?

    Eu am o fetita de 9 ani. Locuesc in Germania, veniturile mele lunare sunt 1900-2100€ pe Luna. Eu iubesc copiii.

Leave a Comment