Tinerii care închiriază locuințe ANL vor plăti chirii mai mici

Chiriile datorate de persoanele cu venituri reduse, care beneficiază de locuințe ANL, vor fi diminuate și vor fi calculate după noi criterii, raportate la venitul realizat pe membru de familie, stabilește o Ordonanță adoptată miercuri de Guvern. Modificările aduse au scopul să asigure protecția socială persoanelor cu venituri mici, prin limitarea cuantumului chiriei, astfel: maximum 10 la sută din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe ţară; maximum 20 la sută din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie este mai mare decât salariul minim brut pe ţară, dar nu depășește 100 la sută salariul minim brut pe țară garantat în plată; maximum 30 la sută din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie depășește 100 la sută din salariul minim brut pe ţară, dar nu mai mult de 5.000 de lei.
Reducerea chiriilor pentru persoanele care beneficiază de locuințe ANL are loc în condițiile în care, prin Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern, se diminuează: cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii de la 1,11 la sută din valoarea de înlocuire a construcţiei la maxim 0,8 la sută din valoarea de înlocuire a construcţiei; coeficientul de venit scade la 0,8 pentru chiriaşii al căror venit pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe economie.
De asemenea, prin actul normativ, se ponderează chiriile şi cu un coeficient care ţine cont de anul de recepţie a blocului ANL, care variază între 0,85 pentru imobilele construite până la finalul anului 2004, şi urcă la 1 pentru cele ridicate începând cu 2016.
La începutul acestui an, reprezentanții Primăriei Zalău făceau cunoscut că, în 2017, Compania Naţională de Investiţii (CNI) va construi în municipiu circa 100 de noi locuințe ANL. Noile apartamente ar veni în completarea celor 228 existente în prezent în municipiu.
Potrivit datelor prezentate în cadrul unei conferinţe de presă, Primăria Zalău a primit, în 2016, 1.839 de cereri pentru închirierea de locuinţe ANL, însă în final au fost depuse doar 148 de dosare, un număr de 107 solicitanți de locuință ANL fiind declarați eligibili. Primăria Zalău a atribuit în 2016 un total de 16 locuințe, 91 de persoane fiind în prezent pe lista de aşteptare în vederea acordării unui apartament în imobilele ANL.
În prezent, în Zalău există 15 blocuri de acest tip, cu 228 locuinţe. CNI va construi cele 100 de noi apartamente pe un teren pus la dispoziţie de către municipalitate, urmând să fie asigurate şi utilităţile necesare. De reținut însă că terenul pe care urmează să se construiască locuinţele a fost donat de MApN, astfel încât 40 la sută din numărul apartamentelor vor reveni celor din cadrul Armatei, restul de 60 de locuinţe urmând să ajungă în proprietatea Municipiului.

Leave a Comment