Taxa pe fast-food-uri si prajituri

Taxa pe fast-food-uri si prajituri

Ca sa stranga bani la buget, pe timp de criza, reprezentantii Ministerului Sanatatii au initiat un proiect de lege prin care produsele fast-food, dar si cele din cofetarii vor fi taxate suplimentar.

Proiectul a fost deja lansat spre dezbatere publica zilele trecute, urmand ca in saptamanile viitoare sa aiba loc intalniri intre reprezentantii din Sanatate si cei ai producatorilor si distribuitorilor de dulciuri, produse de cofetarie si fast-food, bauturi carbogazoase etc.

Ministrul Sanatatii, Cseke Attilla, a declarat ca detaliile legate de modul de aplicare a noii taxe vor fi stabilite curand de Comisia de nutritie a Ministerului de resort, iar in urma negocierilor dintre factorii implicati se va decide si nivelul de taxare care se va impune.

Potrivit planului gandit de Cseke, toti banii stransi din taxa pe fast-food vor fi utilizati pentru finantarea programelor nationale de sanatate, spre deosebire de anul trecut, cand, din banii colectati din taxa pe viciu, asemanatoare cu taxa aflata in discutie momentan, numai 80 la suta au ajuns in vistieria Sanatatii.

Masura este luata si din cauza ca multe din programele nationale desfasurate pentru bolnavii din Romania sunt in pericol sa ramana fara sustinere financiara spre finalul anului 2010.

De cealalta parte, reprezentanti ai industriilor vizate de noua taxa pe viciu au declarat ca asteapta sa vada proiectul de act normativ pentru a putea face observatii, dar au precizat ca, la prima vedere, ministrul s-a cam grabit cu acest act normativ.

Cred ca ministrul s-a grabit cu acest act normativ. Are nevoie de bani si a gasit o solutie, a spus Sorin Minea, presedintele Romalimenta, patronat din industria alimentara.

Studiile din ultimii ani au relevat ca produsele de tip fast-food si dulciurile creeaza o dependenta la fel de puternica precum cea data de heroina.

In aceste conditii, din cauza consumului excesiv de mancare nesanatoasa, pot sa apara tot felul de complicatii medicale si boli ce trebuie tratate din fondurile sistemului de sanatate.

Printre statele europene care practica o taxa asemanatoare se numara Franta, Germania si Marea Britanie.

Leave a Comment