Tăierea pensiilor speciale: grefierii sălăjeni declanșează protestele

La solicitarea și în reprezentarea a peste 6.000 de membri de sindicat – personal auxiliar de specialitate din instanțe și parchete, alcătuit din: grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentariști, grefieri statisticieni și specialiști IT – care reprezintă cea mai numeroasă categorie profesională din sistemul de justiție, au anunțat într-un comunicat de presă, miercuri, privind poziția referitoare la eliminarea pensiilor de serviciu prin adoptarea Pl-x 292/2019. În comunicat se arată:  “În ședința din data de 10 decembrie 2019 Comisia de muncă și protecție socială a decis amânarea pentru luna februarie 2020 a celor două proiecte de lege privind abrogarea pensiilor speciale și de serviciu, pentru ca Guvernul României să-și exprime un punct de vedere cu privire la acestea. Cele două proiecte au fost repuse pe ordinea de zi a aceleiași comisii în data de 17 decembrie 2019, iar în urma votului a fost adoptat proiectul de lege PL-x 292/2019 care privește abrogarea pensiilor de serviciu și pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri) din sistemul judiciar. Cu toate că Ministerul Justiției, prin Secretarul de Stat prezent în Comisie, și-a exprimat o poziție de menținere a pensiilor de serviciu pentru grefieri și amânarea discutării inițiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris în acest sens, proiectul de abrogare a pensiilor „speciale” a fost adoptat, urmând ca, sub rezerva depunerii Raportului de către Comisie, să fie votat în plenul Camerei Deputaților în data de 18 decembrie 2019. În virtutea dreptului constituțional la liberă exprimare, În raport de soluția adoptată de către Comisia de muncă și protecție socială a Camerei Deputaților și în urma deciziei luate de organele de conducere ale organizațiilor noastre sindicale și profesionale, Față de locul și rolul categoriei noastre profesionale în înfăptuirea actului de justiție, reprezentând ”motorul” fiecărei instanțe și fiecărui parchet, inform[m public că sistemul judiciar urmează să fie blocat dacă acest proiect de lege va ajunge la vot final în plen și va conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate (grefieri). Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești şi al parchetelor de pe lângă acestea înțelege să declanșeze ca primă acțiune de protest miercuri, 18 decembrie 2019, începând cu ora 10 – ieşire în faţa instanţelor şi a parchetelor pe timpul activității Plenului Camerei Deputaților, închiderea arhivelor și a registraturilor și suspendarea ședințelor de judecată. Aceasta reprezintă o primă formă de protest care va conduce până la blocarea totală a activității în instanțe și parchete. Prima dată am avertizat, astăzi garantăm – Justiția nu se poate înfăptui fără grefieri.”

Zalău

Șimleu Silvaniei

Jibou

 

 

 

Alte articole

9 Thoughts to “Tăierea pensiilor speciale: grefierii sălăjeni declanșează protestele”

 1. Felicitari Psd !

  Psd ma uimeste, dupa ce a introdus pensii speciale nerusinate, acum le taie. Bine face, n-au decat sa chitcaie nesatuii de pensii nerusinate !

 2. Vasile

  Ce pensii speciale sau ocupaționale ! Pensia doar după contribuție ! Cu ce sunteți voi mai buni decât un MEDIC, un PROFESOR, un BRUTAR sau un STRUNGAR ? Refuz sa plătesc din impozitele și taxele mele așa lipitori, toți cu facultate, care o au și pe aia, făcută la Spiru Haret !

 3. Anonim

  Va multumim ca ne informati prompt si corect (sunteti singurii care mai faceti asta in presa salajeana!) dar vin cu rugamintea sincera sa nu mai promovati aceste actiuni, chiar nu ne intereseaza. Noi, cei care am muncit in conditii foarte grele, timp de aproape 50 de ani si avem pensii de 1000 de lei ne simtitm pur si simplu jigniti. Nu ma intereseaza sa stiu ca grefierii sau ce or mai fi, ies in strada. Nu merita aceste pensii. Merita o pensie buna, decenta, insa nimeni nu e mai special ca altul! Cum sa ai, ca fost procuror in Salaj, pensie de 6000 de euro? Este bataie de joc si sfidare fata de mii de salajeni care au muncit la Cemacon, fostul Cuprom, Anvelope, Silcotub, in mina Sarmasag sau in oricare alt loc in care si a lasat anii si sanatatea. Nu-i mai promovati pt ca nu ne intereseaza, ca cititori! Sper ca acest proiect sa treaca de parlament si sa nu mai auzim de pensii de mii de euro la noi, pensii pe care tot noi sau copiii nostri le platim!

 4. Roza

  Fetitelor, mama voastra stie ca v-ati apucat de cersit pe treptele instantei……?Autorizatie aveti? Ia treceti inapoi la lucru, ca aveti mari restante la redactarea actelor.

  1. Anonim

   DEMISIA!!!! CE TUPEU E IN SANGELE VOSTRU?!?! Rusine sa va fie! Sunt atatia tineri dedicati, care ar lucra pe jumatate din salariul vostru mult mai bine ca voi! Asa ceva este sub orice limita!

 5. Nu conteaza cum ii spuneti pensiei ce o luati!

  Important este ca cea mai mare parte din ea este necontributiva si deci nemeritata…Sa va fie rusine! Cum nu va mai satura Dumnezeu!

 6. Magistratii si personalul auxiliar din justitie nu tot pe bani lucreaza?!

  Si inca pe salarii foarte bune (pe motiv ca nu pot desfasura si alte activitati aducatoare de venit). Pana aici e OK. Ce nu inteleg e de ce nu pot contribui din salariile alea mari la niste pensii la fel de mari si trebuie sa „plusam” la pensiile lor de-a moaca (undeva spre 90%, din ce se spune)?! Asa cu atat mai mult cu cat odata ajunsi la pensie magistratii nu mai au interdictii de activitate si pot obtine venituri si din alte activitati (pe langa pensie), la fel nici ratiunea necoruperii actului de justitie nu mai exista pentru magistratii pensionari (pentru ca nu mai fac justitie). Similar si in cazul politistilor si jandarmilor, care pe langa ca au pensie speciala, se pensioneaza si la vreo 50 de ani, asa ca iau pesise si mare si lunga.

 7. Anonim

  Huooo, grefelor!

Leave a Comment