Sute de maşini, pe „interzis”

Cinci maşini, un loc de parcare, plus comoditate. Aceasta este problema spinoasă care continuă să scoată peri albi zălăuanilor, deţinători ai celor aproximativ 20.000 de maşini, cât numără parcul auto al municipiului. În plus, administraţia locală a desfăşurat, recent, o acţiune pentru atenţionarea deţinătorilor de autoturisme să nu mai parcheze pe trotuare şi spaţii verzi. Prin urmare, la această dată figurează în evidenţele poliţiştilor locali peste 400 de maşini ai căror proprietari riscă amenzi de până la 500 de lei pentru parcare pe interzis.

Greşeşti o dată, a doua oară sigur plăteşti. Este criteriul care a stat la baza acţiunii preventive desfăşurate de poliţiştii locali zălăuani, în perioada 14-30 iunie, pentru atenţionarea proprietarilor de autovehicule care parchează pe interzis.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Zalău, Lucian Trif, ne-a declarat că aceste controale desfăşurate de agenţii poliţiei locale fac parte dintr-o acţiune pentru identificarea persoanelor care îşi parchează autovehiculele în locuri interzise, anume trotuare şi spaţii verzi, parcuri sau grădini publice şi a celor care blochează diferite căi de acces: instituţii, pieţe şi puncte de colectare a gunoiului menajer. „Acţiunea a avut mai mult un rol preventiv, de conştientizare a populaţiei cu privire la sancţiunile pe care le riscă dacă parchează în alte locuri decât cele special amenajate. Astfel, poliţiştii locali au aplicat 405 somaţii, proprietarilor de autovehicule care au parcat pe interzis, majoritatea din zona pieţei agroalimentare din centrul municipiului”, a declarat purtătorul de cuvânt.
După somaţie, amendă

Potrivit sursei citate, cele peste 400 de maşini „somate” se află în evidenţele poliţiştilor locali. „Proprietarul care a primit deja somaţie şi este prins, pentru a doua oară, că îşi parchează maşina pe interzis, indiferent de locaţia din oraş, va fi amendat. Iar sancţiunea contravenţională cu amendă, pentru parcarea pe spaţii verzi sau trotuare, nu este mică, fiind cuprinsă între 200 şi 500 de lei”, a afirmat Lucian Trif.
Chiar dacă proprietarii au posibilitatea achitării amenzii la jumătate, în termen de 48 de ore, aceştia s-ar putea trezi şi fără autoturism. Pe lângă sancţiunea contravenţională, agentul constatator poate dispune, după caz, şi măsura de ridicare a autovehiculului.
Cu toate acestea, pe parcursul acţiunii, poliţiştii locali au aplicat 16 sancţiuni contravenţionale pentru parcarea pe interzis, dintre care opt amenzi în valoare totală de 2.250 de lei şi opt avertismente. Dintre amenzi, două au fost scrise pe numele proprietarilor de maşini care au fost prinşi, pentru a doua oară, că şi-au parcat autovehiculele pe spaţii verzi sau trotuare. În alte două cazuri a fost vorba de blocarea accesului autovehiculelor pe strada Prunilor din municipiu şi tot în două cazuri pentru blocarea traficului pietonal. O amendă a fost aplicată unui şofer care a blocat accesul la pubela de gunoi, iar o altă sancţiune contravenţională cu amendă i-a revenit unui şofer care a blocat accesul într-un complex de locuinţe.

Parcările publice, deficitare

Amenajarea de noi spaţii de parcare este o preocupare constantă a administraţiei locale, care încearcă să crească anual numărul locurilor destinate maşinilor din oraş. În prezent, în municipiu sunt amenajate 4.022 de locuri de parcare, în acest număr fiind incluse parcările cu taxă, publice şi de reşedinţă. Numărul acestora este, însă, de cinci ori mai mic decât numărul de autoturisme deţinute de zălăuani. Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Serviciului de Înmatriculări Sălaj, parcul auto al judeţului cuprinde peste 57.800 de autovehicule, dintre care circa 46.000 sunt autoturisme. Aproape jumătate dintre acestea, şi anume 20.000 de autoturisme sunt deţinute de zălăuani, fără a pune, însă, la socoteală alte câteva sute, chiar mii de remorci, camioane, rulote şi tiruri.
Parcarea subterană, în lucru

Numeroasele somaţii şi amenzi aplicate proprietarilor care-şi parchează maşinile pe interzis în zona pieţei agroalimentare din municipiu vor lua sfârşit, cel mai probabil, odată cu finalizarea lucrărilor la amenajarea unei parcări subterane, cuprinzând 50 de locuri, chiar în acea zonă. La această dată, Zalăul are doar o parcare subterană cu plată, privată, având 75 de locuri, situată lângă sediul central al Raiffeisen Bank, dar care este nefuncţională după inundaţia care a lovit municipiul în urmă cu câţiva ani. Din cauza costurilor ridicate pentru reamenajarea parcării, firma privată a amânat rezolvarea situaţiei. Bineînţeles, la lipsa locurilor de parcare se adaugă şi comoditatea unor cetăţeni care preferă să parcheze “la scară”.
În aceste condiţii, la nivel de oraş rămân 20.000 de autoturisme care trebuie înghesuite, zilnic, pe aproximativ 4.000 de locuri de parcare. Cu alte cuvinte, la fiecare cinci maşini există un loc de parcare, ceea ce oferă şoferilor o singură soluţie: parcarea pe interzis.

Mihaela Oprea

Leave a Comment