Dreptul de a folosi independent bicicleta pe un drum public este dobândit odată cu împlinirea vârstei de 14 ani. Pentru a obţine acest drept, tânărul trebuie să ştie să meargă corect cu bicicleta, să cunoască şi să respecte regulile de circulaţie pentru utilizarea acestui mijloc de transport, după cum precizează autoritățile. Cu toate acestea, există două situaţii în care copiii pot utiliza bicicletă fără ca acestea să reprezinte o contravenţie.
Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, una dintre situaţii, care îi interesează în mod expres pe cei mai mulți copii aflaţi în apropierea vârstei de 14 ani o reprezintă folosirea bicicletei în mod independent. Minorii care nu au împlinit încă această vârstă au dreptul să conducă bicicleta numai în afara drumurilor publice, precum parcuri, terenuri de sport, curți ori pe străzi în care accesul tuturor vehiculelor este interzis. Această interdicție este impusă, întrucât până la vârsta de 14 ani, posibilitatea aprecierii pericolulului, reacţiile, reflexele de apărare sunt încă neformate şi ca atare, pericolul accidentării este iminent.
O altă situaţie în care copiii se pot deplasa cu bicicleta este cea în care aceasta este condusă de o persoană majoră și are instalată un scăunel special cu sprijinitori pentru picioare. În toate celelalte situaţii, călătoria pe bicicletă a copiilor cu vârste de sub 14 ani este interzisă.
Pentru a putea circula pe un drum public, bicicleta trebuie să îndeplinească condiţiile tehnice obligatorii, precum roţile, spiţele, pedalele, lanţul, cadrul, ghidonul, şaua și să fie în bună stare de funcţionare pentru a nu periclita siguranţa biciclistului. În al doilea rând, aceasta trebuie să fie dotată cu accesorii, precum dispozitivul de frânare eficace, mijlocul de avertizare sonoră şi sistemul de iluminare.
Conducătorilor de biciclete le este interzis: „să circule fără a ține cel puțin o mână pe ghidon și ambele picioare pe pedale, să circule în timp ce se află sub influența alcoolului, să circule pe trotuare, cu excepția cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor, să traverseze drumurile publice, pe trecerile destiinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă, dar și să conducă vehiculul fără a menține contactul roților cu solul”, după cum au transmis polițiștii sălăjeni.
Zeci de acțiuni pentru prevenirea accidentelor în Sălaj
În primele șase luni ale anului 2025, polițiștii sălăjeni au desfășurat 40 de acțiuni pentru prevenirea accidentelor de circulație în care sunt implicați bicicliști. În urma acestora, au fost sancționați peste 500 de bicicliști care au încălcat normele rutiere. Astfel de acțiuni vor fi derulate și în perioada următoare, potrivit IPJ Sălaj.