Suntem din ce în ce mai puţini! Natalitatea scade, populația Sălajului îmbătrânește

Natalitatea în județul Sălaj este într-o continuă scădere. Cel puțin aceasta arată datele cuprinse într-un ultim raport al Direcției Județene de Statistică (DJS) Sălaj cu privire la principali indicatori economico-sociali ai județului. Potrivit sursei citate, în Sălaj numărul născuților‐vii înregistrați în luna aprilie a anului în curs a fost de 124 de persoane, în scădere cu 28,7 la sută faţă de luna martie 2022 şi faţă de luna aprilie anului trecut. În perioada ianuarie-aprilie a acestui an s-au născut 621 de copii, în scădere cu 12,7 la sută faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent. În ceea ce priveşte rata de natalitate în luna aprilie a anului în curs aceasta a fost de 6,2 născuţi-vii la 1000 locuitori (8,7‰ în luna martie a anului în curs şi 8,6‰ în luna aprilie a anului trecut) şi în perioada ianuarie-aprilie a acestui an a fost de 7,8‰, faţă de 8,8‰ înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Comparativ cu anul trecut, mai puţine decese în primele patru luni ale anului

Numărul decedaţilor înregistraţi, în luna aprilie a acestui an, a fost de 303 persoane, în creștere cu 5,6 la sută faţă de luna martie a acestui an şi în scădere cu 8,2 la sută faţă de luna aprilie a anului trecut. În primele patru luni ale acestui an  s-au înregistrat 1.227 de decese, în scădere cu 7,7 la sută faţă de perioada ianuarie-aprilie a anului trecut. Potrivit DJS Sălaj, rata de mortalitate, în luna aprilie a acestui an, a fost de 15,1 decedaţi la 1000 locuitori (14,3‰ în luna martie 2022 şi 16,3‰ în luna aprilie a anului trecut). De asemenea, în perioada ianuarie-aprilie 2022, aceasta a fost de 15,3‰, faţă de 16,5‰ înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut. Sporul natural înregistrat în luna aprilie a anului în curs indică un deficit al născuţilor-vii faţă de cel al decedaţilor de 179 persoane (-113 persoane în luna martie 2022 şi -156 persoane în luna aprilie 2021). În perioada ianuarie-aprilie 2022 sporul natural a fost de – 606 persoane (-618 persoane în perioada ianuarie-aprilie 2021). În luna aprilie 2022 s-au înregistrat două cazuri de deces în primul an de viaţă, mai puțin cu trei cazuri față de luna martie și mai mult cu un caz față de luna aprilie a anului trecut. În perioada ianuarie-aprilie a acestui an au fost înregistrate 11 cazuri de deces sub un an, în scădere cu 8,3 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

 Rata mortalităţii infantile

Rata mortalităţii infantile în luna aprilie a acestui an, în judeţul Sălaj, a fost de 16,1 decedaţi sub un an la 1000 născuţi-vii (28,7‰ în luna martie 2022 și 5,7‰ în luna aprilie 2021). În primele patru luni ale anului în curs aceasta a fost de 17,7‰ faţă de 16,9‰ înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut.

foto cu caracter informativ

One Thought to “Suntem din ce în ce mai puţini! Natalitatea scade, populația Sălajului îmbătrânește”

  1. Scade ,scade

    Să scadă,de ce ne miram când sunt ajutați doar o categorie de oameni care fac plozi dar nu investesc in educația copiilor, procrează pentru alocații ajutoare,olimpicii,copii educați nu sunt ajutați,se ating de rezervele statului vezi cazul lui David Popovici …n are cum sa fie bine până imbratisam analfabetismul,până când edilii se bazează pe voturile cumpărate cu o găleată și un kg de faina!! Emigrați fraților până rămân doar asistații!

Leave a Comment