Stelian Potroviță ajunge astăzi în fața judecătorilor maramureșeni

Fostul secretar al Municipiului Zalău, Stelian Potroviță, ajunge astăzi în fața magistraților din Baia Mare – Tribunalul Maramureș, fiind judecat alături de alți inculpați într-o cauză cu un prejudiciu de peste 1.700.000 de lei. Reamintim că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Potroviță Stelian, la data faptei secretar al municipiului Zalău, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, Onaca Dorinel Crinel, la data faptei inspector în cadrul Serviciului Registru Agricol și Fond Funciar – Biroul Fond Funciar de la Primăria municipiului Zalău, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și o persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt: În cursul anului 2011, inculpatul Potroviță Stelian, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în contextul atribuirii către o persoană, reprezentată de inculpatul – persoană fizică, a unei suprafețe de teren intravilan de 6.100 mp ce aparținea Statului Român și care nu făcea parte din rezerva aflată la dispoziția Comisiei Locale. La momentul respectiv, în localitatea Zalău, existau alte suprafețe de teren agricol pentru a satisface integral cererile proprietarului. În demersul său, inculpatul Potroviță Stelian ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalți doi inculpați care i-ar fi pus la dispoziție mai multe înscrisuri (documentația topografică) care au stat la baza semnării procesului verbal de punere în posesie.
Ministerul Finanțelor Publice a precizat că se constituie parte civilă în cauză și solicită: în principal restituirea bunului în natură și restabilirea situației anterioare, prin revenirea acestuia în proprietatea statului și prin anularea actelor juridice produs al infracțiunii; în subsidiar, dacă repararea pagubei în natură nu mai este posibilă, repararea pagubei prin obligarea persoanelor vinovate la plata sumei reprezentând contravaloarea bunului imobil, precum și acordarea despăgubirilor bănești pentru folosul de care a fost lipsită partea civilă. Prin infracțiunea săvârșită ar fi fost cauzat Statului Român un prejudiciu total de 1.754.820 lei (format din suma de 1.310.740 lei valoarea terenului la nivelul lunii decembrie 2019, la care se adaugă lipsa de folosință a terenului în perioada aprilie 2011 – decembrie 2019, respectiv 444.080 lei). În cauză, s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sălaj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză, ulterior un judecător solicitând ca dosarul să fie judecat de o altă instanță, din afara județului. Magistrații clujeni au decis ca această cauză să fie judecată la Tribunalul Maramureș. Inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție până la rămânerea definitivă a unei hotărâri judecătorești. Stelian Potroviță a fost secretarul municipiului Zalău din anul 1992 până când s-a pensionat, în iunie 2018.

 

 

2 Thoughts to “Stelian Potroviță ajunge astăzi în fața judecătorilor maramureșeni”

  1. Anonim

    Poate devin o familie de puscariabili, după ce şi odrasla acestuia a fost condamnata. Si culmea, odrasla, desi condamnata, lucrează tot în Primaria Zalău, ca funcționar public.

  2. Anonim

    Apoi… Mno și tu ce vrei? Cine poate oase roade

Leave a Comment