Situaţie alarmantă pe drumurile sălăjene: zeci de autovehicule prezintă pericol iminent de accidente

Rezultatele controalelor efectuate de inspectorii RAR în judeţul Sălaj au scos la iveală o situaţie de-a dreptul alarmantă, în privinţa stării autovehiculelor din trafic. Mii de autovehicule circulă pe şoselele ţării prezentând un pericol iminent de accidente, o constatare care trebuie să ne pună atât pe gânduri, cât şi în… gardă, atunci când ne aflăm în trafic. Unul dintre aceste autovehicule poate fi oricând în preajma noastră, indiferent în ce calitate participăm la traficul rutier. Totodată, numărul acestora este cu siguranţă unul mult mai mare, în statistică intrând doar autovehiculele supuse controlului.

Aproape cinci procente (3.781) dintre vehiculele verificate tehnic în trafic, anul trecut, de inspectorii Registrului Auto Român prezentau pericol iminent de accidente. Mașinile aveau defecțiuni grave la sistemele de frânare și direcție, la punți și fuzete.

Registrul Auto Român a verificat anul trecut în trafic nu mai puțin de 76.678 de vehicule în toată țara. Dintre acestea, la aproximativ 50 la sută s-a depistat cel puțin o neconformitate tehnică. 

Din punct de vedere al siguranței rutiere însă, procentajul de respingere al vehiculelor neconforme a fost 37,42 la sută.

Directorul general al Registrului Auto Român, George-Adrian Dincă, menționează că rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

Registrul Auto Român a verificat tehnic în trafic, pe parcursul anului trecut, 2.877 de vehicule în județul Sălaj. În urma controalelor, inspectorii RAR au descoperit că 3,96 la sută (114) dintre vehiculele controlate prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecțiunilor majore la sistemul de frânare și la direcție. În aceste situații una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice la reprezentanțele Registrului Auto Român.

Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor și remorcilor oprite, 34,93 la sută au prezentat diferite probleme tehnice sau legate de acte iar 22,56 la sută au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securității rutiere (inspectorii RAR au constatat proasta funcționare a instalației electrice de iluminare și semnalizare, defecțiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților față și spate). Din totalul vehiculelor verificate, 2,16 la sută au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false).

În urma analizei emisiilor poluante, la 12,26 la sută dintre autovehiculele verificate inspectorii RAR au constatat depășirea nivelului maxim admis .

În urma controalelor mixte desfășurate în județul Sălaj de către inspectorii Registrul Auto Român și Poliția Rutieră, pe parcursul anului 2016 au fost aplicate 404 sancțiuni, au fost reținute 38 permise de conducere și 314 de certificate de înmatriculare.

 

 

 

 

Leave a Comment