Simpozion al traditiilor la Clubul Copiilor din Simleu Silvaniei

Simpozion al traditiilor la Clubul Copiilor din Simleu Silvaniei

Clubul Copiilor din Simleu Silvaniei a fost, la sfarsitul saptamanii trecute, gazda simpozionului intitulat sugestiv Valorificarea si pastrarea traditiilor populare, moment inclus in sirul evenimentelor prilejuite de Zilele Traditiei, ce s-a desfasurat, in perioada 2-3 mai, in orasul de la poalele Magurii. Simpozionul a strans, intr-un cadru stiintific, numerosi invitati din tara si strainatate si, in acelasi timp, a adunat la un loc materiale stiintifice, prestatii artistice si practice din mai multe regiuni ale tarii si din Republica Moldova.

Cele peste 30 de comunicari prezentate in cadrul simpozionului au oferit auditoriului un adevarat periplu al obiceiurilor din mai multe zone si regiuni ale tarii, fiind scoase in evidenta traditia si modernitatea, modul in care acestea se intrepatrund si se mentin in mediile urban si satesc, iar discutiile si prelegerile au exemplificat cu precadere modul de perpetuare al obiceiurilor in anumite etape ale vietii: nasterea, nunta, moartea. Sarbatorile crestine ale Craciunului si Pastelui au adus, de asemenea, in scena numeroase reprezentari artistice si culinare, prezentate aici ca adevarate aspecte ale fiintei traditionale romanesti.

Un moment inedit al simpozionului a fost reprezentat de lucrarea profesorilor Cristina si Pompiliu Ciolacu de la Palatul Copiilor din Targu-Jiu, judetul Gorj, Icoana de vatra in sudul Carpatilor Meridionali, interesant de audiat mai ales pentru modalitatea de prezentare, structurata intr-un ritm poetic, pe un fond muzical (fluier).

La randul sau, profe-sorul Valeriu Chiper, de la scoala Mihail Sadoveanu din Chisinau, insotit de vicepretorul capitalei moldovene, a oferit tuturor participantilor un moment artistic privind Practicarea vechilor obiceiuri populare in contextul marilor schimbari din societatea contemporana, ajutat fiind de familia Bejenaru, din localitatea Valeni, Republica Moldova, care a realizat partea practica a prezentarii.

In acelasi cadru, frumusetea si unicitatea oratiilor taranesti in anumite momente ale anului, cum ar fi perioada semanaturilor, au fost exemplificate foarte original de catre profesorul Victor Pintea, de la Clubul Copiilor din Jibou, acesta accentuand valorificarea scenica a obiceiului populare de pe valea Somesului, obicei numit Craiul Samanatorilor. Nici indeletnicirile traditionale satesti, precum incondeiatul oualor de Paste, nu au fost omise din prezentari, subiectul fiind dezvoltat la Zilele traditiei din Simleu de eleva Simona Noaptes, din localitatea Vintileasca, Judetul Vrancea.

Rromii si blestemul, a fost un alt moment interesant in cadrul simpozioniului, prezentat de profesoarele Alina Contis si Daciana Lucaciu de la Scoala Gimnaziala din Pusta Vale, caruia i s-au adaugat si prezentarile profesoarei Galina Moraru din Ungheni, Republica Moldova, care a expus cateva elemente ale factorului ancestral in folcloristica plaiului unghean. De asemenea, profesorul etnolog si cercetator al vechilor obiceiuri populare, Pamfil Biltiu, a exemplificat substratul mitico-magic al obiceiurilor de primavara din Maramures, iar profesoara Rozalia Filip de la Clubul Copiilor din Cehu Silvaniei, alaturi de trei eleve, a prezentat cateva tehnici culinare si vestita paleuca, o mancare traditionala pregatita in perioada Craciunului in Giurtelecu Hododului din Satu Mare.

Din numeroasele re-prezentari din cadrul simpozionului in discutie o mai amintim pe cea a carui prezentare a fost facuta de Gavril Neaga, directorul Clubului Copiilor din Simleu Silvaniei, care a privit Sarbatoarea Pastilor Mortilor in Drighiu, judetul Salaj.

De mentionat ca simpo-zionul a fost acompaniat de veselie, curiozitate etnofolclorica si traditionalism din partea tuturor par-ticipantilor, toate acestea fiind insotite de preparate culinare traditionale.

Leave a Comment