Si copiii vor primi vaccinul contra AH1N1

Si copiii vor primi vaccinul contra AH1N1

Imunizarea contra gripei noi a copiilor intre 6 si 16 ani va incepe in februarie, asta doar daca vaccinul pentru aceste categorii de varsta va fi aprobat de catre Agentia Nationala a Medicamentului. Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino, producatorul vaccinului, deruleaza in prezent testele clinice pentru aceste categorii de varsta.

Campania de vaccinare in scoli va fi organizata impreuna cu Ministerul Educatiei, cele doua institutii colaborand la desfasurarea tuturor campaniilor de vaccinare realizate in Programul National de Imunizare. La fel ca si in cazul vaccinarii persoanelor adulte, vaccinarea scolarilor si a celor din gradinite nu este obligatorie. Parintii vor fi consultati, solicitandu-se acordul in vederea vaccinarii. Pentru imunizarea impotriva gripei AH1N1 a scolarilor si a celor din gradinite va fi nevoie de acordul scris al parintilor, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

In absenta acelui consimtamant scris, copilul nu va putea fi vaccinat in scoala. In ceea ce priveste demararea, la inceputul lunii februarie, a vaccinarii impotriva gripei pandemice a copiilor din grupa de varsta 6-16 ani, inca nu am primit o adresa oficiala de la minister. Daca specialistii din cadrul Ministerului Sanatatii si ai Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile vor decide ca acest vaccin poate fi administrat acestei grupe de varsta, evident ca noi ne vom conforma.

Din punctul nostru de vedere, in conditiile actuale de pandemie, este absolut normal sa fie vaccinati si copiii, ei reprezentand o grupa vulnerabila din moment ce o buna parte a timpului si-o petrec in colectivitati, ne-a comunicat purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, Mihai Cheseli.

La centrul de vaccinare deschis la sediul DSP Salaj, in cursul zilei de ieri, pana la ora 15, s-au vaccinat impotriva gripei pandemice 32 de persoane. In total, la nivelul judetului Salaj, aproximativ 17.000 de persoane si-au facut vaccinul contra virusului AH1N1.

Medicii de familie sunt obligati sa vaccineze contra gripei porcine fiecare persoana care ii solicita, in caz contrar, ei fiind sanctionati de Ministerul Sanatatii. Autoritatile medicale din Romania recomanda vaccinarea ca fiind cel mai eficient mijloc de prevenire a infectarii, vaccinul impotriva gripei neavand efecte adverse semnificative si neprezentand riscuri pentru sanatate.

Pana in prezent, in Romania au fost vaccinate in total peste 517.000 de persoane impotriva virusului pandemic, potrivit Ministerului Sanatatii.

Alte articole

Leave a Comment