Inghetarea pensiilor scoate pensionarii in strada

Inghetarea pensiilor scoate pensionarii in stradaPensionarii salajeni isi vor arata in strada nemultumirea fata de decizia Guvernului de a ingheta, anul acesta, pensiile. Potrivit vicepresedintelui Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor din Romania (FNSP), Ilie Gorgan, care detine functia de presedinte al Sindicatului Liber al Pensionarilor Salaj, ne-a spus, ieri, ca actiunile de protest vor fi stabilite in cadrul unei sedinte a Comitetului Director al Federatiei, care va avea loc marti, in data de 21 ianuarie.

Vom stabili in cadrul sedintei actiunile ce le vom intreprinde pentru mentinerea punctului de pensie la 45 la suta din salariul mediu brut pe economie, totodata si pentru mentinerea grupelor de munca I si II. Eu pornesc cu ideea sa propun in comitetul director organizarea, de catre pensionari dar si salariati, a unui mare miting de protest la Bucuresti, premergator si actiuni la nivelul fiecarui judet, pentru a ne primi drepturile castigate prin munca de-o viata, a precizat Ilie Gorgan. Reprezentantii sindicali sustin ca nu accepta argumentul Executivului potrivit caruia nu ar exista fonduri pentru mentinerea punctului de pensie la 45 la suta.

Daca exista vointa politica se gasesc resursele financiare pentru a se aproba legea in forma aprobata de Parlament. E treaba Ministerului de Finante si a Ministerului Muncii sa gaseasca resurse, a declarat presedintele Federatiei, Preda Nedelcu. Acesta a subliniat faptul ca decizia de a mentine cuantumul pensiilor la nivelul din luna octombrie 2009 in conditiile in care preturile la produsele alimentare si utilitati continua sa creasca, va afecta si mai mult puterea de cumparare si nivelul de trai al pensionarilor.

Pe langa majorarea punctului de pensie, pensionarii mai cer si impozitarea progresiva a drepturilor din pensie pentru sumele care depasesc 1.500 de lei, iar contributia de asigurari de sanatate sa se plateasca numai pentru sumele care depasesc 1.500 de lei. In documentul care a fost deja inaintat celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului, FNSP a mai cerut majorarea ajutorului de deces pentru pensionari la doua salarii medii brute pe economie si pentru membrii de familie la 75 la suta din acesta, precum si asigurarea fondurilor necesare compensarii medicamentelor pentru pensionarii care au pensii de pana la 700 de lei.

De asemenea, Federatia a solicitat si asigurarea de locuinte pentru familiile de pensionari care locuiesc in imobile nationalizate ce se retrocedeaza si interzicerea evacuarii lor pana la solutionarea cazurilor. Preda Nedelcu a declarat ca in cazul in care problemele pensionarilor nu vor fi solutionate, acestia intentioneaza ca actiunile lor sa fie radicale in acest an.

Alte articole

Leave a Comment