„Sfinxul de la Bădăcin” a fost cel care a introdus dreptul româncelor de a vota

În plină campanie electorală, nu putem să nu ne îndreptăm atenția asupra uneia dintre realizările emblematice ale lui Iuliu Maniu, din perioada în care s-a aflat la guvernare. Ca adept al democrației, el a luptat pentru ca româncele să aibă dreptul să voteze, pentru prima dată în istoria României. Prin legea din 3 august 1929, femeile și-au căpătat dreptul de a vota în alegerile locale. Liderul sălăjean a încercat în anul 1932 să extindă acest drept și în ceea ce privește alegerile parlamentare, dar nu a reușit din cauza faptului că fost forțat să-și dea demisia, se arată într-un material despre Iuliu Maniu, publicat recent de revista „Historia”. Înțelegând sensul acestei realizări, Iuliu Maniu devine un simbol al luptei pentru emanciparea femeii, iar dreptul la vot reprezintă una dintre premisele care au dus la egalitatea între femei și bărbați.
Bădăcinul a fost locul de unde au pornit importante decizii legate de țara noastră pentru care noi, azi, se cuvine să fim recunoscători. Chiar dacă Iuliu Maniu nu mai e printre noi, ceea ce a rămas după el îl face să fie prezent în mintea noastră. Dacă admitem că este viu în amintirea noastră, nu putem să nu ne interesăm de ceea ce se întâmplă la Casa Memorială „Iuliu Maniu”, locul în care Maniu s-a simțit acasă.

Campania „Salvați istoria națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu” merge mai departe

Reamintim cititorilor că începând cu cea de a doua jumătate a lunii aprilie au fost sistate lucrările din cauza datoriilor acumulate. După cum a explicat iniţiatorul Campaniei, preotul paroh de la Bădăcin – Cristian Borz, la acel moment suma de plată era 47.000 de lei pentru luna martie, însă nu era stabilită valoarea lucrărilor din cele două săptămâni ale lunii aprilie. În urma donațiilor care au intrat în acest răstimp, parohul Borz a transmis că o mare parte a datoriei pe luna martie va putea fi achitată, dar rămân în continuare de plătit lucrările din luna aprilie. În aprilie s-a lucrat la fațada casei, acolo unde se află și biroul lui Iuliu Maniu, iar în biroul lui Maniu au fost consolidați pereții. Cuantumul datoriei aferent lunii aprilie este de peste 40.000 de lei. „Vă reamintim și că am solicitat sprijin financiar din partea Consiliului Județean (CJ) Sălaj, dar în schimb ni s-au cerut noi documente la dosar, care au și fost depuse în cursul săptămânii trecute”, a adăugat iniţiatorul camapaniei. Cei care doresc să susțină financiar acest proiect, o pot face donând în conturile:
Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com
deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj

Material realizat de echipa de campaniei „Salvați istoria națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu”, campanie susţinută de cotidianul Magazin Sălăjean

Alte articole

Leave a Comment