Seceta face ravagii in Salaj!

Seceta face ravagii in Salaj!De luni intregi, Salajul nu a vazut picatura de ploaie. Pamantul s-a acoperit cu o crusta groasa, in care lipsa apei a creat fisuri adanci, ca niste riduri imense, intinse pe hectare nesfarsite. Situatia este dramatica si niciodata judetul nu s-a confruntat cu o lipsa atat de acuta de precipitatii. Sub zodia secetei, fermierii isi ridica in zadar privirea spre cer, tanjind dupa ploaie. Toata munca depusa in aceasta toamna este faramitata: nimic nu rasare din solul intarit, nici grau, nici secara, nici orz. In disperare, oamenii au insamantat ogorul a doua oara, dar daca ploaia nu va veni in urmatoarele zece zile, de culturi se va alege inca o data praful.

Nu ploua. De mai bine de trei luni, salajenii privesc intruna spre cer si urmaresc cu atentie sporita buletinele meteorologice, asteptand vesti bune: si anume ca va ploua, in sfarsit. Deocamdata, asteptarile lor au fost in van, intrucat ultima ploaie cazuta in judet a fost in august, cand cantitatea de precipitatii a fost de 5 litri/metrul patrat. Ploaie buna, de vara, care a fost ca o gura de oxigen pentru culturi, dar, totusi, insuficienta pentru solul care tipa dupa apa.

Situatia este la fel si in restul judetelor. Un raport al meteorologilor arata ca la data de 16 noiembrie, pe suprafete agricole extinse din vestul, estul si sud-estul tarii se mentine seceta pedologica cu diferite grade de intensitate (moderata, puternica si, izolat, extrema). Prognoza meteorologica pe termen mediu estimeaza ca, in intervalul 17 – 27 noiembrie, cantitatile de precipitatii vor fi reduse si, ca urmare, fenomenul de seceta se va mentine si se va accentua in intensitate, indeosebi in zonele agricole deja afectate.

Situatia este ingrijoratoare, ne-a declarat directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Ioan Bujita.

Alte articole

Leave a Comment