Se majoreaza venitul minim garantat

Se majoreaza venitul minim garantat

Venitul minim garantat va fi majorat cu 15 procente, incepand cu luna iulie, in baza unei Ordonante de Urgenta aprobate, miercuri, de Guvern. In prezent, nivelul venitului minim garantat reprezinta 18 la suta din salariul minim pentru anul 2009, comparativ cu 29 la suta in 2004, acoperind mai putin de 35 la suta din volumul necesar pentru satisfacerea nevoilor de baza, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Totodata, nivelul venitului minim garantat este cu 25 la suta mai scazut decat indicele international de saracie (doi dolari pe zi) care este folosit pentru tari mai putin dezvoltate decat Romania. In plus, pentru gospodariile mari (peste patru membri), pragul actual este chiar mai scazut (sub 1,25 dolari pe zi).

Nivelul lunar al venitului minim garantat va ajunge astfel la 125 de lei pentru persoana singura, 225 de lei pentru familiile formate din doua persoane, 313 lei pentru cele formate din trei persoane, 390 de lei pentru cele cu patru persoane, 462 de lei pentru familiile cu cinci persoane si cate 31 de lei pentru fiecare alta persoana din familie peste numarul de cinci.

In proiectul de act normativ se sustine ca este absolut necesar ca limitele venitului minim garantat sa fie majorate cu un procent mai mare decat cel rezultat din indicele de crestere a preturilor de consum si sa se garanteze plata ajutorului social, aplicarea acestei masuri fiind posibila numai prin asigurarea integrala a platii drepturilor din fondurile necesare de la bugetul de stat.

Alte articole

Leave a Comment